Gördüğünüz gibi yosunun olduğu yerdeki kökler daha zayıf ve kuru.
Sanırım spagnum yosunu benim seyrek sulama yaptığım yaz döneminde ihtiyacı olan suyu tam bulamadığında köklerden bu ihtiyacını karşılamaya çalıştı.Belki de hava alamadılar tam emin değilim bu noktada.
Yine normail bir şekilde sulamaya devam ettim.
Belki buradaki arkadaşlar çok gülecekler ama ben hiç besin takviyesi yapmadım bu zaman zarfında.
Bir süre sonra ikinci biryaprak verdi. O da 2 cm olduğunda büyümesi kesildi.
Kökleri de büyüdü saksının dışından bunu görebildiğim için çiçeği kıpırdatmak istemedim.
Son bir kaç aydır çok az da olsa çiçek coşturan gübresinden sulama suyuna ekliyorum ve ayda bir iki kere de yapraklarına yaprak gübresi sıkıyorum.
Bakalım gelişme hızlanacak mı ?
Bu fotograflar da son hali.
Ben buradaki pek çok arkadaşım kadar tecrübeli olmasam da 1 sene içinde gördüklerim bunlar.
Sulama işini bazen daldırma yöntemi ile bazen de normal klasik sulama yöntemi ile yaptım.
Toprak yapısının çok önemli olduğunu düşünüyorum ve sadece ağaç kabuğunun daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum yoğun ve torfla karışık olarak satılan orkide topraklarını kullanan bazı arkadaşlarımın orkidelerinin durumları genelde kötüye gitti.
Orkide saksım hep sabahları güneş alabilen ve aydınlık bir pencere önündeydi.
Bunun önemli olduğunu düşünüyorum çünkü 4 yıldır benimle yaşayan ve hersene bana çiçek veren diğer orkidem de aynı yerde durmakta.
Çok şükür hala mutlu bir şekilde hayatını devam ettirmekte ki onu da son 6 aydır çok çok az gübreledim.
Bu 4 yıl boyunca sadece bu yaz bir kere köklerini temizleyip toprağını değiştirdim ve yine çiçek verdi.

Bir kere cam önünden uzaklatırdım. Çiçeklerini her zaman oturduğum koltuğun yanındaki sehpada açsın diye ama baktım ki tomurcuklarını döker gibi oldu hemen eski yerine koydum.
İnanılmaz bir şekilde dökülen tomurcukların yerine yeniden tomurcuk verip çiçeklendi.
Ben çiçeklerimi çok fazla kurcalamıyorum ama haftada bir kere mutlaka onlarla konuşur ve sevgimi gösteririm hatta öperim

Hepsini tek tek nazlarım.

Benim maceram bu kadar.
Umarım yardımcı olabilmişimdir buradaki tüm orkide severlere.
Ayrıca bana yardım eden herkese buradan tekrar teşekkür etmek isterim.