View Single Post
Eski 07-03-2011, 19:42   #178
Dogasever
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Sn Nariel

Verdiğiniz birinci link TUBITAK'ın web sitesi. güneş panellerine ilişkin bir çalışma bir de paneller için boya çalışması var. Her ikisi de maalesef tozlu raflara kaldırılacak cşnsten çalışmalar. Aşağıya birini kopyaladım:

EE - PROJELER

Fotovoltaik Modül Üretim Hattı Oluşturulması
Aralık 2007- Aralık 2008

--------------------------------------------------------------------------------

Proje kapsamında PV modül üretimlerinde kullanılan mevcut teknolojiler incelenmiş, farklı teknolojilerde üretim ve ölçümlerle birlikte, kalite kontrol safhalarında kullanılan yaklaşımlar için gerekli makine teçhizat ve insan kaynaklarının üretim kapasitesi ile ilişkilendirilerek karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi ve raporlanması yapılmıştır. Projede:

•Kurulu sistemler ve bu sistemleri üreten tedarikçi ve/veya alt tedarikçilerin, üreticilerin sistemleri incelenmiştir.
•Proje ölçeğinin belirlenmesi ve detaylandırılması işi gerçekleştirilmiştir
•Sistem bileşenleri ve alt bileşenleri kapasite ölçüsünde belirlenmiştir.
•Üretim tesisi ve pilot ürünler incelenmiştir.
•Projede elde edilen bilgi ve araştırma çıktıları
derlenerek sonuç raporu oluşturulmuştur.

Yani bu projede ne yapılmış şimdi: Mevcut sistemleri anlamaya çalışmışlar. Anladıklarını da, rapor haline getirip ciltleyip başucu dolabına koymuşlardır herhalde. Bu ülke insanları bilimsel arşatırma deyince artık somut şeyler görmek istiyor. Hani ürettiniz mi? panel nerede? Bu penellerle kaç güneş santrali kurdunuz? Hayır biz daha anlamaya çalışıyoruz. Adamlar ince film teknolojisine geçtiler. Biz daha tek kristallinin konfigürasyonunu çözmeye çalışıyoruz. Çözün bakalım. Bakın İspanya güneş enerjisini konsatre eden sistemler kurdu. Siteyi inceleyin görürsünüz: biz de onları dinliyoruz. Arkadaşlar, güneş bizde, malzemeler bizde, tüm metallerin hammaddeleri var. Yani, yumurta, un, su, şeker var, kap var kacak var, fırın var; mutfak da var ama aşçı nerede, plan nerede?

Türk insanı artık konuşmacı paneli, seminer, rapor, makale görmek istemiyor. İCRAAT görmek istiyor. Gerisi boş. Gerçek bilimadamlarının çalışmaları dışında, bu çalışmaların çoğu maalesef makale yazma ya da gösteri yapma amaçlı. Var mı var türünden işler. Keşke yanılsam.

Düzenleyen Dogasever : 07-03-2011 saat 19:56 Neden: ek
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön