View Single Post
Eski 07-03-2011, 17:40   #175
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
TÜRKİYE'DE ELEKTRİK ÜRETİMİNDE KAYNAKLARIN PAYI

Kaynak Üretim payı (yüzde)

Doğalgaz 45

Hidroelektrik 22,9

Linyit 19,2

İthal kömür 6,7

Fuel oil 2,4

Rüzgar 1,3

Jeotermal 0,3

Diğer 2,2

Kaynak: EÜAŞ (2010 Eylül)


AVRUPA'DAKİ DURUM:

Eurostat tarafından açıklanan verilere göre 2008 yılında AB27’deki brüt enerji tüketimimin %10,3’ü yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerji oldu. Bu oran 2006 yılında %8,8, 2007 yılında ise %9,7 olarak gerçekleşmişti. 2009 yılında yürürlüğe giren Yenilenebilir Enerji konusundaki Yönetmelik bütün üye ülkeler için müstakil hedefler koyarak, AB’nin 2020 yılına gelindiğinde toplam enerji tüketiminin %20’sini yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjiden gerçekleştirmesini hedefliyor.
2006 yılından 2008 yılına kadar bütün üye ülkeler toplam tüketimlerinde yenilenebilir enerjinin oranını artırmayı başardılar. Üye ülkeler arasında bu oranda en önemli artışlar Avusturya (%24,8’den %28,5’e), Estonya (%16,1’den %19,1’e), Romanya (%17,5’ten %20,4’e), Portekiz (%20,5’ten %23,2’ye) ve Slovakya’da (%6,2’den %8,4’e) yaşandı.
2008 yılı için ise toplam tüketimde yenilenebilir enerji oranının en yüksek olduğu ülkeler İsveç (%44,4), Finlandiya (%30,5), Letonya (%29,9), Avusturya (%28,5) ve Portekiz (%23,2) iken, en düşük olduğu ülkeler Malta (%0,2), Lüksemburg (%2,1), İngiltere (%2,2), Hollanda (%3,2) ve Belçika (%3,3) oldu.

TEŞVİKLERDEKİ DURUM:

Enerji Bakanlığı, 50 milyar dolarlık yenilenebilir enerji yatırımlarının rotasını çizecek yenilenebilir enerji kanun taslağına son noktayı koydu. Güneş enerjisine verilen teşvik 10 Euro centte kalırken, hidroelektrik ve rüzgâra 5,5, jeotermale 8, biyokütleye 14 cent teşvik verilecek.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yaklaşık 50 milyar doları bulması beklenen yenilenebilir enerji yatırımlarının rotasını belirleyecek Yenilenebilir Enerji Kanun Tasarısı'na son noktayı koydu. Bakanlık, yeni çalışmasıyla yerli ve yabancı yatırımcıların dört gözle beklediği "Yenilenebilir Enerji Yasa Tasarısı Taslağı"nı, sektörün de görüşlerini alarak tamamladı. Zaman'ın ulaştığı taslağa göre kilovatsaat başına güneş enerjisine 10 Euro cent, hidroelektrik ve rüzgâra 5,5, jeotermale 8, biyokütleye 14 cent teşvik verilecek. Bakanlığın hedeflerine göre 2020 yılına kadar 19 bin megavat rüzgâr, 13 bin megavat hidrolik ve bin megavat güneş yatırımı yapılması planlanıyor. Yatırım hedefi tutturulduğunda rüzgar için 22 milyar Euro, hidrolik için 15 milyar Euro, güneş için 15 milyar Euro yatırım yapılması gerekecek. Toplam rakam 50 milyar Euro'yu aşıyor.

Yeni yasada en büyük sürpriz güneş enerjisi yatırımcısına geldi. Güneş enerjisi yatırımcıları yeni kanunda 24 Euro/cent teşvik bekliyordu. Ancak kanunda kilovatsaat başına verilecek alım garantisi 10 Euro/centte kaldı. Ayrıca rüzgara ilk taslakta 6,5 Euro cent/kWh teşvikinin de 5,5 cente çekilmesi rüzgar yatırımcıları için sürpriz oldu. 1 Kasım 2007 tarihinden bugüne kadar bekleyen rüzgâr yatırımcılarına verilen teşvik oranı ise değişmedi. Yatırımcıların en az 7 Euro/cent alım garantisi istedikleri rüzgâr enerjisi için verilen teşvik oranı geçmişte olduğu gibi 5,5 Euro/centte kaldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, verdikleri teşviklerin yatırımlar için yeterli olacağını ifade ediyor. Bazı şirketler güneş için 24 Euro/cent teşvik isterken Enerji Bakanı Yıldız'ın bu konudaki görüşü şöyle: "Güneş için vereceğimiz teşvik, yatırımcıya mı, teknoloji tedarik edene mi yoksa vatandaşa mı gidecek buna bakmalıyız. Alım garantisi fiyatını buna bakarak değerlendirdik. Baktığımız zaman ülkemizde Avrupa'da güneşten elektrik üretilen birçok yerden daha verimli güneş var. Bunları dikkate almalıyız. Ancak vereceğimiz teşvik vatandaşa gidecek mi? Kanunda öngördüğümüz 12 dolar cent teşviğin yeterli olduğunu düşünüyoruz. Bu makul rakamı birileri düşük görse de bu gerçekleşebilir rakamdır."


Almanya 800 saatlik güneş için 28 euro/cent teşvik veriyor.
Türkiye, rüzgarda 1000 megawat’lık yatırımı ile övünürken rüzgar kalitesi Türkiye’den daha düşük olan İspanya 20 bin megawat’lık rüzgar enerjisini hayata geçirmiştir. Yunanistan rüzgar yatırımcısına 9 euro/cent ve 20 yıl alım garantisi vermektedir. Her konuda AB’yi örnek gösterenler neden bu fiyatları dikkate almazlar?

KAYNAKLAR:

http://www.guneshaber.net/haber/699-...ciyi-uzdu.html

http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...leri-aciklandi

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön