Ferit Aydın / Delonix Regia (Madagaskar Ateş Ağacı)
Merhaba Arkadaşlar Madagaskar Ateş Ağacı olarak bilinen Delonix Regia Ağac Tohumları sonunda ektim. İleride Bonsai Olacaklar İnşallah. Başlamadan önce uyguladığım işlemleri sizinle paylaşmak istedim.
25.02.2011 tarihinde ilk olarak iri ve kalın kabuklu olan tohumlar zımpara yardımı ile içerisinde bulunan çekirdeğe zarar vermeden zımparaladım. ve falçata yardımı ile üzerine çok ince bir kaç çizik attım. 36 saat oda sıcaklığında su içerisine yatırdım. Zımpara ve çizik atmanın sebebi dış kabuğunu yumuşatarak içeriğinde ki çekirdeğin rahatlıkla dışarı çıkması.
Aşağıdaki ilk resimde gördüğünüz üzere zımparaladığım uç kısımlar kabarmaya ve çekirdek kabuktan çıkmaya başlıyor.
Tohumlar şişmeye başladıktan sonra, Almış olduğum steril torfu nemlendirerek 7 cm çapındaki saksılara doldurarak düzleştirdim. Tohumları saksı ortalarına toprak üzerine baskı yapmadan bıraktıktan sonra, üzerine 1 cm civarında torfla örtüp tekrar sprey yardımı ile sulayıp Şeffaf kapaklı bir kabın içerisine yerleştirdikten sonra beklemeye başladım.
2. gün çimlenmeye başladı ve hergün hızlı bir şekilde gelişim göstermeye başladı.
8. günde son fotoğraftaki halini aldı.
Mümkün olduğunda resimlemeye ve anlatmaya çalıştım.
Saygılar.
|