Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100
...Bu arada azot nergisler için zararlıdır.
|
Fazla azot zararlıdır,diyecektiniz sanırım sayın Hocam..
Ayrıca ben şöyle minik bir ilave yapayım..
Sayın
Daffodil..Ölçüsüz sun'i gübre kullanmak bütün bitkiler için sakıncalıdır..
Mesela siz 33'lük amonyum nitrat attığınızı yazmışsınız..
33'lük nitratı dikkatli kullanmak gerek..bu gübre yağmur sularıyla çabuk yıkanabilen çok ani tesirli bir gübredir..Sizde mutlaka bilirsiniz,çiftçilikte genelde bitkilerde azot eksikliği olmasın diye geç zamanda kullanılan bir gübredir (mesela,buğday için nisanda atılır Çanakkale'de..Adnana'da ise daha erken)..33'lük nitratı hemen yağmur öncesinde atmak gerekir veya attıktan sonra sulamak gerekir..eğer toprağın nemi azsa veya fazla kaçırırsanız bitkiyi kavurur..
Bu yüzden ölçülü atmak gerekir..bunun miktarıda metrekareye 15-20 gramdır..
Bunu ayarlamak ta zordur..
Diyelim 20 metrekare bahçeniz var..atmanız gereken miktar 300-400 gramdır..
En iyi yol,400 gram gübreyi 1-2 kilo nemli talaş veya nemli kum,toprakla karıştırıp öyle saçmaktır..böyle yapılırsa daha iyi dağılım yapılmış olur..
Aslında zirai bilgisi olmayan kişilerin,hele hele toprak analizi yoksa göz kararıyla falan sun'i gübre kullanmamaları gerekir.
En emin yol şudur bence:
-Nergislerinizi eğer saksıya ekiyorsanız torf ile toprağı yarı yarıya karıştırmak ve bu karışıma 1/20 oranında çok iyi yanmış koyun gübresi katmak.
-Eğer nergislerinizi bahçe toprağınıza ekiyorsanız ve yaptığınız gözlemlere göre,bahçenizde ektiğiniz bitkilerin çok gürbüz gelişmediğini görüyorsanız,yaz sonunda yanmış hayvan gübresiyle birlikte toprağı 20 santim falan kazıp karıştırdıktan sonra ekim yapmaktır..Eğer yanmış hayvan gübresi bulamıyorsanız metrekareye 30 gram 15.15.15 kompoze gübre kullanıp toprağı karıştırmanız yeterlidir..mart ayında da metrekareye 15 gram kadarda potasyum sülfat veya potasyum nitrat atıp toprağı karıştırırsanız soğanlarınız daha iri olacaktır.
Siz sanırım,tavuk gübresini
fazla kullandınız ve bu yüzden Karaburun nergisleri pırasa gibi boylandı..