Merhaba,
Topragi bellerken kurekle ikiye ayirdiginiz solucanlar buyuk bir ihtimalle oleceklerdir. Toprak uzerine cikanlar ise kisa surede yeniden toprak altina gireceklerdir. Bunun en buyuk sebebi ise solucanlarin derilerinin isik ve isiya asiri duyarli olmasidir.
Topragi islemede eger bulabilirseniz bu aleti kullanabilirsiniz
http://en.wikipedia.org/wiki/Garden_fork bu alet genellikle paslanmaz celikten imal edilir. Topragi islemede ve havalandirmada hem cok kullanisli hemde solucanlara en az zarari veren bahce aletidir. Ben sebze dikimi yapmadan once toragi hafifce bu aletle havalandirdiktan sonra dikim yapiyorum.
Topragin ust kisimlarini hafifce havaldirmak topragin ust yuzeyindeki mikro organizmalara daha fazla oksijen sagladigi gibi topragi olusturan tanecikleri birbirlerinden ayirarak bitki koklerinin ilerlemesine katkida bulunur. Bu islei yaptiktan sonra toprak yuzeyini malc ile kaplarsaniz cok daha iyi olur.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi amatör hobici
Sn.epsody,
Size sormak istediğibir şey var.
1- Toprağı bellerken solucanlar belin altına denk gelince ikiye bölünüp yaralanıyor veya ölüyor. Bahçeyi pullukla sürme imkanım yok. Ölen ölür kalan sağlar bizimdir mi diyeceğiz  ) Yaralanan solucanlar mutlaka ölür mü?, Veya öldürmeden nasıl toprağı işleyebiliriz
2- Yine toprağı bellerken ölmeden çıkan solucanlar tekrar kendi çabaları ile toprağa girebilirlermi? Her ne kadar üzerlerini toprakla örtsemde. Bu konularda beni aydınlatırsanız sevinirim. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.
|