View Single Post
Eski 03-03-2011, 08:15   #44
mtugrul33
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-02-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Delimus Mesajı Göster
Rubigem cinsini tavsiye ediyorsunuz peki Yaz dikimi 15 temmuz - 15 ağustos deniliyor siz eylülde ekme kararı aldınız peki frigo mu ekiceksiniz yoksa taze fide mi ?
Arada 1 ay filan olucak fakat bizim bölge eylül ayında sıcak olacağından taze fidelerin tutumu düşük olabiliyor muş ? Siz hangisi tercih edeceksiniz ?
Frigo ile taze fidede verim farkı var bu yüzden soruyorum.
Dekara 7000 adet fidede 5-7 ton frigo ile
Taze fide ile 1-1.5 ton , 2. yıl 4-5 ton deniliyor.
Sn.Delimus,ben bu yı çileği taze fide olarak ekim ayının 20 sinden sonra ekebildim.Taze fideyi pek çok insan bilmez .Açıklarsam eğer;tarladan sökülerek topraklarından arındırılmış fidenin iki derecelik ortamda saklanmış halini ifade ediyor.
Ben gelecek yıl,şu anda bahçemdeki fidelerden ,fide toprağı ile doldurulmuş kaseler içerisine kollardan alarak üreteceğim.Eylül ayının sonunda ekeceğim.Bu fidelere pot fide deniyor.Çilekte bir kural var;erken ekilen fidenin ürünü geç,geç ekilen fidenen ürünü erken olur.Geç ekilen fidelerde meyve iriliği fazla olur ancak kardeşlenme daha az olur.Kaliteli ürün eldesinde bölgemizde geç ekim yayginlaşıyor.Sizin verdiğiniz tonaj miktarı biraz hayali kalıyor.Dekarda ister eylüll başında,isterserseniz ekim ayında ekin tonaj hesabı yapılırken fide başına(sağlıklı fide için geçerli)en az 1 kg.olarak hesaplanır.Sizin verdiğiniz rakamlar açık alan ekim sonuçları olabilir.Bölgemizde ağustos ayında frigo fide ekenler oluyor.Ancak bunu ürün amaçlı olarak değil de bir yıl sonrası için fide üretim amaçlı ekiyorlar.
Sn delimus,umarım cevaplarım yeterli olmuştur.Saygılar sunarım.Size de marul üretemenezde başarılar ve bol kazançlar dilerim.

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön