View Single Post
Eski 02-03-2011, 13:13   #32
mtugrul33
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-02-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Ellerinize emeğinize sağlık sayın mtugrul33, hayırlı kazançlar, bol, bereketli hasadlar dilerim.
Çok güzel bir örnek sergilediniz. tebrikler.
Bu hasad dönemi nekadar sürebilir, yaklaşık 7000 kök çilek var demiştiniz, bu dönemde toplam nekadar ürüm alınabilir. Rica etsek bizlere sera maliyeti sulama gübre vs toplam masraf ve gelir hakkında bir fikir verebilirmisiniz. Gayem bir seranın 5-6 senede ancak kendini amorti eder hesaplarına açıklık kazandıra bilmek.
Yapmış olduğunuz harcamalardan , diktiğiniz fide cinsinden vs bilgileri topluca bir mesajda paylaşırsanız umarım çok faydalı bir kaynak olur.
Başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim,kolay gelsin.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
Arkadaşlar öncelikle sayın hocam Kudret Beyin ve sizlerin iyi dileklerinizden dolayı çok teşekkür ederim.Öncelikle yaptığım bu çalışmayla ilgili olarak sizleri biraz bilgilendirmek istiyorum;
1. SERA YAPIMI:
7 metrelik Te demir eğmeçlerinin ucuna hurdacıdan aldığım demirlerden 1,5 mt. Her iki ayağa ekleyerek işe başladık.Bunlardan 40 adet yaptık.2 mt ara ile yere balyozla 80 cm. çaktık.İki yanından ve tepen boydan boya demir kaynatarak işi sürdürdük.Yan bağlantı demirlerine 8 lik demir kaynattık.Plastik örtüyü bu demirlere plastik bağlantı çıtaları ile tutturduk.Yere sabitledik.
2 . OLUKLARIN YAPIMI:
İlk önce 6 metrelik demirler 2şer metreler halinde spiral ile kesildi.Eşkenar üçgen olacak şekilde birbirleri ile kaynatıldı(2x2x2mt.)A şeklini alan eşkenar üçgenler zemin tesfiyesinden sonra çirpi çekilerek 1,5 mt.aralıklarla birbirine daha önce açılan vidalama yerlerinden tutturuldu.A lar üzerine 40 cm’lik olarak kesilen silme demirler yarım daire şeklinde büküldüler.Bunlar A üzerine yerden 20cm.yüksekten başlayarak 40 cm.arayla kaynatıldı.Oluk güzergahlarına dikey ve yatay inşaat demirleri kaynatarak olukta oluşacak sarkmalar önlendi.Olukta kalın(0,7mm.)siyah naylon kullanıldı.Oluklarda kaynak işlerini sonradan yaptığımızdan dolayı,naylon malzeme oluklara çivi ile dikilerek oluşturuldu.Sarkma olmaması içinde iplerle gemici düğümü ile bağlandı.
3. TOPRAKSIZ ORTAMIN HAZIRLANMASI:
Ana malzeme perlit olarak kullnıldı(%95).Ayrıca Pomza taşı,torf ve leonardit karışımı birbiriyle iyice harmanlanarak raflara kondu.Damlama hortumları yerleştireldi.Üst ince naylonu dikildi.Çapraz dikim yapıldı(25 cm.arayla)(Göç kendini gide gide düzer ata sözümüz vardır;bizim ki de öyle oluyor.Olukları tümsek şeklinde yapıp.tek sıra (15 cm.)ekmemiz daha iyi olabilirdi.)

SERA MALİYETİ:
Demir+işçilik+toprak+fide+plastik örtü+nakliye masrafları+elektrik abone+sulama birliği üyeliği+ benzin ve yeme içme dahil toplam masrafımı bu gün topladım.Çıkan sonuç 9450 Tl.(Ancak ben,hurda demir ve kullanılmış eğmeçler kullandım.Sera kurulumunda 50Tl. Yevmiye ile çalışan demirci bir arkadaştan yararlandım.Kendimde işçiliğini yaptım.

Arkadaşlar ben rubigem cinsi fide ektim.Adana’dan getirttim.Bu cinsi seçtiğim için de çok memnunum.Resimlerden de görmüşsünüzdür;çiçek tutumu ve meyve düzgünlüğü ideal.Aroması mükemmel.Fiyat olarak da diğer çileklerden farklı olarak 50 krş.daha yüksek fiyata malı satabiliyorsunuz.Ürünün tamamı 1. kalite.Ben tüm dostlara tavsiye ederim.İsteyen arkadaşlara da fide temininde yardımcı olabilirim.Ziyaretimize gelecek arkadaşlarımıza birer kasa ikramımız olacak.

Çilek üretimimiz haziran ayı sonlarına kadar devam eder.Bir kök fideden yaklaşık 1000-1500 gr. arasında bir ürün alabilirsiniz tabiî ki iyi bakmak kaydıyla.Yaklaşık 2000Tl.civarında gübre vs.masrafimız olur diye düşünüyoruz.Bu yıl tüm masraflarımızı alasiliriz diye düşünüyoruz.Ancak beklenmeyen hastalık veya şok fiyat düşüşleri olumsuz etken olabilir.
Ancak biz,görünen şartlarda bu yıl çilekçilerin iyi kazanacağını umuyoruz.Ekim alanı geçen yıla göre daha az oldu bu yıl.
NOT:Bu sistemde damlama sulama hortumlarının mutlaka basınç ayarlı olması gerekiyor.Çünkü tüm fideleri eğer eşit şekilde sulamamız için bu şarttır.
Arkadaşlar ,emek sarfeden herkesin emeğinin karşılığını Allah verecektir.

En içten sayı ve hürmetlerimi sunarım.

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön