Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim doğan
sn.envor bey;
sn akçay'a yazdığınız 45 nol.lu mesajınızda --Kültürel işlemleri yağışlı havalarda yapmayındiyorsunuz
1 - kültürel işlem derken neyi kastediyorsunuz?,
2 - sera kapalı olduğuna göre yağışlı hava ile bağlantısı nedir?,
3 - fideleri ıslanmış olan torbalara dikerken kökler zedelenmezmi,bunun pratik bir yöntemi varmı
4 - sizin besin eriyiği ve fide satışınız varmı,varsa bana 440 fide lazım olacak bunları sizden alma şansımız nedir?
Şimdiden teşekkürler....
|
1- Kültürel işlem; bitkinin en iyi şekilde büyümesi, verimli olması ve kaliteli meyveler alınması için, bitkiyi rutin olarak bakımının yapılması diyebiliriz! Basitçe... (İpe asma, koltuk altı alma, yaprak alma, meyve budaması, tepe kırma, ilaçlama vs.)
2- Yağışlı havalarda; sera alanının kapalı olmasına rağmen, nem oranının çok yüksek olmasından dolayı, kültürel işlem sırasında bitkinin yaralanması durumunda, bitkinin hastalanması olasılığının çok yüksek olmasından, bu durumda kültürel işlem yapılmaz. Bitkiyi zedelemeyecek işler yapılabilir, bu da; ip dolama ve ip salma işleridir. Sizin de böyle hava şartlarında, kültürel işlem yapmamaya dikkat etmenizi tavsiye ederim.
3- Hazır fideler viollerde, torf içinde yetiştiriliyor. Viollerin üçgen konik bir şekli var ve fidenin kökü, genellikle bu torfun içerisini örümcek ağı gibi sarar. Kökler derli toplu bir şekilde durur ve torfunda dağılmasını önler.
Elinizi & yumruğunuzu sıkın, orta ve işaret parmağınızı bitişik biçimde açın, sonra domatesin kökünün (Torfun) boyunu, açmış olduğunuz iki parmağınızın ne kadarına geldiğine bakın ve torfun sığacağı kadar, perlitte iki parmağınızla diklemesine bir delik açın, sonra domates fidesinin gövdesinden tutarak, torfu bu deliğe yerleştirin ve torfun üzerinden hafifce sıkılaştırın. Dikkat etmeniz gereken nokta, fideyi deliğe yerleştirince, fidenin torflu kısmının üstü, perlitle aynı seviyede durması, perlitin içerisine gömülmemesi gerekiyor, yani yukardan bakıldığında torfun görülmesi gerekiyor. Bunu neden yapmamız gerek derseniz? Fide perlitin içerisine gömülürse, perlitin gövdeye değdiği yerlerde, perlitin ıslaklığından, fidelerin gövdesinde erime olur ve genellikle fidenin ölümü ile sonuçlanır.
Ayrıca fide dikilirken maxim ve previcur gibi fungusitlerle, köklerini ilaçlı suya daldırmak suretiyle ilaçlanmalıdır.
4- Fide ve besin eriyiği satışım yok malesef, daha önce üyelere bu konuda yardımcı oluyordum, fakat bir iki arkadaş rahatsız oluyorlardı bu konuda, ben yardımcı olmaya çalışdığımı sanarken, o arkadaş ticaret yapdığımı sanıyordu. Ben de artık bu tip malzemelerde kimseye yardımcı olmamaya karar verdim. Yorum bile yazmıyordum ya; hadi insanlık bizde kalsın

Besin eriyiği satın alarak bu işi yapamazsınız, 10, 20 bitkiniz yok sizin, kendi gübrenizi kendiniz alıp, kendi besin eriyiğinizi kendiniz yapmalısınız.
Saygılarımla... envor