Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Yıldız
Bir senedir aynı yerde duran ve gübreli olduğu için sanırım etrafındaki toprağın kahverengi olmasına göre onun siyah görünmesi ilgimi çekti ve bir poşet aldım. Belki çiçeklerim için uygundur diye. Birde su kenarlarında yosun öbekleri görünce dayanamadım ondanda aldım. Elimde iki poşet malzemem var. Ben şimdi bu iki malzemeyi karıştırarak bitkilerim için saksı toprağı oluşturabilir miyim? Ya da bu ikiliyi buluşturmadan önce herhangi bir işleme tabi tutmalı mıyım?
|
Sevgili Ayşe Yıldız; Resimlerden ilkinin kurumuş yosun olmasına karşın, kompostlaştımada iyi bir karbon malzeme olacağıdır, mutfaktan çıkan yeşil ve diğer azot malzemeyle karştırılarak kompostlaştırıldıktan sonra bitki toprağı durumuna gelecektir, öteki resimdeki toprak içinde yeşil olan malzemeyi ayıklıyarak bitki toprağı olarak kullanabilirsiniz.
Kuruyan bu yosunları bir kap içinde bereberinizde getirdiğiniz toprakla karıştırarak Kompostlaştırmak en iyi bir yöntem olacaktır, mutfaktan çıkan malzemelerinizde kompostunuzun içeriğini zenginleştirecektir, kap içine aldığınız bu malzemeleri nemlendirme suyuna bir miktar hümik asit ilave etmeniz kompostunuzun olgunlaşma sürecine etkilemesinin yanında kompost gübreniz olgunlaştığında bitkileriniz açısından değerli bir bitki toprağına dönüşecektir.
Duyarılılık göstererek çevredeki bu atıl durumdaki organik malzemeleri izliyerek değerlendirme düşüncenizi saygı ile karşılıyorum gerçekten örnek bir tutum içinde değerledirdiğimi bildirerek sizi kutluyorum, sevgiler saygılar sunarım.