Arkadaşlar,
şekil konusunda birşeyler yazmak istiyorum. goble ile modifiye liderin farkı ortayı dolduran lider dalın olması veya olmamasıdır. goblenin bir diğer adı da kase şeklidir. yoksa altta her tarafa giden dal iki sistemde de bulunacaktır zaten. Ağaçlara şekil verirken dikkate alınacak kriterlerden birisi belki de en önemlisi ağacın genetik olarak büyüme eğilimidir. Örneğin armut, kiraz, ceviz dik büyümeye yatkındır. ağacın ortası boşaltılmaya çalışılırsa yana gidecek ana dallar normalden daha fazla yukarıya gitme eğiliminde olacaktır. bu çeşitlerde goble tavsiyesine çok rastlamazsınız zaten. şeftali, erik, ayva gibi meyve ağaçlarında daha çok goble şekli tavsiyesi görürsünüz.
bilgiler çok sık değişmeye başladı son yıllarda ancak cevizde modifiye lider daha yaygın olarak tavsiye edilir. Hatta dikimle birlikte başlanması, tepe kesimi yapıldıktan sonra en üst iki boyunlu gözün koparılmaması, aşağıya doğru diğer boyunlu gözlerin koparılması yıllarca tavsiye edildi. sebebi de boyunlu gözden çıkan sürgün nokta gözden çıkan sürgüne göre daha dik açılı büyümektedir. ilk ikisinin bırakılma sebebi de birisinin yedek olması içindir.
şekilde önemli bir özellik te ışıklanmadır. goble sisteminde orta boş olacağı için ceviz dallarının güneş yanıklığına maruz kalabileceği kanaatindeyim.
ayrıca meyvecilikte bütün uygulamalar verimi ve kaliteyi belli oranda etkiler. sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, budama, hasat en güzel şekilde uygulanırsa ideal verim ve kalite yakalanabilir diye düşünüyorum. kolay gelsin
her ne kadar sürç-ü lisan ettim ise affola.
|