View Single Post
Eski 01-03-2011, 21:36   #89
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytin agaci Mesajı Göster
Sayin kgursan
Burda arazi cok tasli ve sert. Bir fidan dikmek icin bir gün tas temizliyorum. Zaman kisitli. O kadar zaman ve emekten sonra dogru fidani dogru yere dogru bir sekilde dikmek istiyorum. Toprak cok sert ve suyu uzun müddet yüzeyde tutuyor. Ayrica cok rüzgarli, hatta ayda bir kac kere firtinali. Rakim 500 m. Aksam günes battiktan sonra ve özellikle geceler sert/soguk. Günes dogduktan sonra ilkbahar iklimi. Kis bol yagisli, yazlar kurak. Etrafta az da olsa kayisi, limon, nar agaci, bol miktarda zeytin, cam agaclari var. Badem agaclari kurumus. Artik olmuyormus.

Bu bilgiler isiginda bana yardimci olursaniz, hem bitkiler hem de ben cok mutlu oluruz. Simdi sabriniz sinaniyor.
1) Kayisi, kiraz, nar, limon, portakal, sedir, fistik cami, keci boynuzu, zeytin agaci, elma, armut ve yediveren sarmasik gülleri dikmek istiyorum.
2) Fidanlar arasindaki mesafe ne kadar olmali?
3) Tüm meyveler icinde kayisi (özellikle o etli Malatya ve Erzincan kayisisi) ve kirazi cok sevdigim icin illa da dikmek istiyorum. Bulundugum yere hangi cinsleri önerir siniz?
4) Bir kac km uzakliktaki agaclardan bahceme birer tane ekersem, agaclarimin ciceklenmesini saglar mi?
5) Elma, armut, portakal icin de buraya uygun cinsler önerebilir misiniz?
6) Toprak cok sert oldugundan ve su tuttugundan topragi kac cm derinligine gevsetmem gerekir ve nasil?
7) Burada bol keci var. Gübre olarak keci gübresi yeterli mi? Ölcü bitkinin dikildigi alanin m²'sine ve/veya bitkinin büyüklügüne göre mi? Dogru miktari nasil hesap edebilirim?
8) Iyi fidan (yediveren gülleri de dahil) asili mi olmali? Asili oldugunu nasil anlarim?

Sevgiyle kalin.
Sn zeytinağacı., Ben korkmuyorum ama size ziraat fakültesinde okuduğumuz bütün kitapları özetlemem gerekir

1. Toprak çok sert?? Ne demek? "tav" ında işlenmemiş, sulanmamış toprak elbette çok sert olur. Önce toprağı işlemeniz-işletmeniz, 20-40 cm derinliğe kadar kazıp kabartmanız gerekir. Buna krizma derler. Bu arada tabi ki taşları temizleyeceksiniz.
2. Fidan dikilecek çukurlar 40cm. çapında, 40-60 cm derinlikte açılacak,
3. Fidanlar arası mesafe bitkiye göre değişir. Kayısı 10 yılda 5-6m çap yapar, ama sedir ağacı 2-3 m çap yapar, nar ise 1-2 m çap yapar. Dolayısıyla 3-5 m. aralıklarda dikmeniz yeterlidir. Burada arazinin büyüklüğü ne kadar? belirsiz.
4. Kiraz ve elma olmaz sanıyorum. Ama kayısının bazı çeşitleri olabilir ama ben bu çeşitleri bilmiyorum.
Bilgi kaynağı soruyorsunuz?? bu zamanda internet ortamında her türlü bilgiye erişebilirsiniz. Ayrıca burnunuzun dibinde Aydın Adnan menderes Üniversitesi, ziraat fakültesi var.
5. Keçi gübresi çok eskimiş ise (yani 2-3 yıl yığın halinde beklemiş ) işe yarar. Tazesi işe yaramaz ayrıca çok tuzlu olur. Toprağınızı tuzlandırabilir dikkatli kullanın.
6. Rüzgar olayı olumsuz etkilidir. Rüzgar tutan yerde istediklerinizi yetiştirmek zordur.
7. Narenciye konusunda Antalya ve Aydın a gitmeniz gerekir.
8. Fidanları dikerken sonbaharda (Aralık) dikmenizi tavsiye ederim.
son olarak bütün yazdıklarınız bol sulama ister. Bol suyunuz yoksa hiç uğraşmayın meyvelerle. Sedir-çam ve zeytin den başka şey olmaz susuz yerde.
Kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön