İbrahim bey, Crocus X Paulineae türüne dikkat çekmek istiyorum. ben bu doğal melezin abant çiğdemi ve ankara çiğdeminin melezi olduğunu ve dünyada sadece Abantta bulunduğunu daha önceden biliyordum. sadece isim olarak biliyordum resmini sayenizde görmüş olduk. bunun için ve diğer eklediğiniz türkiyemizin güzel çiğdemleri için size çok teşekkür ederim. beni üzen olay ise şu oldu, her iki tür de türkiyeye ait yani endemik yani bu melezde endemik oluyor. bu melezi oluşturan her iki türünde ismi türkçe kökenli daha doğrusu yetiştiği bölgelerin isimlerini almış. ancak bu melezi biz türkler farkedememişiz herhalde ki elinoğlu gelip türü almış beğendiği ismi koymuş. Paulineae- Pauline bir bayan ismi galiba ?
kabul bu da bir emektir gelmiş bulmuş (biz farketmemişiz) o bulup isimlendirmiş. ama endemik bir bitki nasıl yurt dışına cıkabiliyor ? doğadan sökülmesini yasaklayan kanunlar ne kadar yeterli olabiliyor? bizler birşeyler yapmazsak olacağı budur.
bunu niye size anlatıyorum bugün gördüğüm birşey benim moralimi bozdu biraz. geçen yıl sizinle doğal crocus chrysanthus lar üzerine görüşmüştük hatırlarsanız. bu türün alt türleri olamdığını söylemiştiniz. ancak bazı lokasyonlarda farklılıklar gözlediğinizi ve yeni alttür olmaya aday adayı olabileceklerini düşündüğünüzü yazmıştınız yanlış mı hatırlıyorum ?. bahsettiğiniz formlarda yaprak sayısı normalin üzerinde olan bir formda vardı.
bu gün gördüğüm şey şudur :
# Crocus chrysanthus Herb.
* Crocus chrysanthus subsp. chrysanthus
* Crocus chrysanthus subsp. multifolius Papan. & Zacharof
|