Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cupressus
2007 ilkbaharda dikilen bir ağaç, çeşit chandler, (bu fotoğraftan bir hafta sonra dalları biraz daha kısalttım, yabancı çeşitlerin budamasını yavaş yavaş öğreniyoruz  ) bir arkadaki fidan kuruyanın yerine dikildi bir sene sonra.
10 x 10 dikilmişti, geçen sene sıra üzerlerine birer tane daha dikildi. son mesafe 5 x 10 oldu. son durumda nasıl olacak bakacağız. arkadaşlar taçlanma yüksekliğini yetersiz bulabilirler. bu arada bahçe benim değil(Keşke benim olsaydı) bu ağaçtan 2010 sonunda 1 kg'a yakın ceviz alındı.
modifiye lidere örnek olsun diye koydum.
|
Sayın Cupressus eklediğiniz resimdeki ağacın budaması dikkatimi çekti. Akademisyenler birkaç senedir modifiye lider şeklinde budamayı tavsiye ediyorlar. Bundan 2 sene önce de goble şekli verilmesi yönünde yönlendirmeler yapılıyordu. Bu değişiklik benim düşünceme göre yurt dışındaki 8*4 çit şeklinde dikilmiş bahçeleri gördükten sonra oluştu tahminim. Ağaç araları kısa olduğu için dalların daha dik yukarı çıkması çit sisteminde faydalı olacaktır ancak ben bahçemi 7,5*7,5 metre üçgen şeklinde dikimle kurmayı düşündüğüm için kafam biraz karıştı. Çünkü modifiye lider şeklinde budarsam hasatın daha zor olacağını düşünüyorum. Bu konu hakkında bilgili olan arkadaşlar düşüncelerimi yorumlarlarsa sevinirim çünkü bu konularda pek bilgim yok görüşleriniz benim için çok önemli. Şimdiden teşekkürler.