Enerji konusu yerel olarak çözümlenmesi gereken bir konudur. Artık hemen hemen odunun, patatesin, makarna fabrikasının atığının suyunu sıksanız enerji üretmek mümkün iken, nükleer santrala (atıkları ve tehlikesi nedeniyle) HES'lere (doğa tahribatı nedeniyle) gerek yok. Güneş Enerjisi konusunda yukarda Meyvelitepe'nin söylediklerine katılmamak mükün değil. Bu bizzat takip etttiğim bir konu ve ABD'de bu konuda yapılan bir çalışmayı 2006 yılında okumuştum. Bu çalışma eğer ilerletilirse, ki şu anda gizli olarak devam edildiğini sanıyorum, güneş panelleri o kadar verimli hale gelecek ve ucuzlayak ki, birkaç metrekarelik bir panel bir evin tüm enerjisini karşılayabilecek. Bir otomobil sadece kaporta ve üstüne monte edilecek panellerle rahatlıkla bugünkü benzinli otomobillerin hızına ulaşabilecek. Yalnız her şeyin kar ile ölçüldüğü bugünün toplumunda bu gelişme pek çok çıkar çevresinin çarklarına da çomak sokacaktır. Asıl sorumuz insanlığın bu çevrelerden nasıl kurtulacağı ve bu güçlü çevrelerin engellemelerinden nasıl kurtulunması gerektiği sorusudur.
Yukarda bahsi geçen buluş hakkında teknik bilgi:
Güneş enerjisinin malzemesi önemlidir. Bu malzemede enerji bantları arasındaki boşluk sayısı güneş enerjisinin hangi dalga boylarından yaralanılabileceğini belirler. Basitçe ifade etmek gerekirse, enerji bantları arasında bir boşluk olan malzeme sadece güneşin belirli dalgaboylarındnsa yararlanılmasını sağlarken; iki boşluk varsa, farklı farklı dalgaboylarından yaralanılabileceği için verim daha yüksek olur.
Bahsedilen buluşta, Alüminyum metali sadece yüzelsel olarak Fosfor ve Oksijen atomları ile çok az miktarlarda (ppm) alaşımlandırıldığında, enerji bantları arasında 3 boşluk oluşuyor ve bu malzemeden panel imal edildiğinde, güneşin 3 değişik dalga boyundan yararlanıldığı için güneş enerjisi verimi %60-70 lere kadar çıkıyor. Aynı çalışmada bunun %80'lere kadar çıkarılmasının mümkün olduğundan bahsediliyordu. Şu anda mevcut panellerin güneş enerjisi verimi en fazla %20 civarında.
Asıl Türkiyede yapılması gereken, yasaları yenilenebilir enerji üretimini teşvik edecek şekilde düzenlemektir. Ama burada enerji miktarılarında alt sınırlamalar konulmamalıdır. Örneğin, atıklardan alkol üretmek isterseniz, en az yılda 1 milyon litre üreten bir entegre tesis kurmak zorundasınız! Neden senede yüzbin litre veya 50 bin litre üretime izin yok? Hele bir de satmaya kalkın, nelerle karşılaştığınızı görürsünüz!
|