View Single Post
Eski 28-02-2011, 19:11   #50
envor
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim doğan Mesajı Göster
sn.envor bey....
hele şükür kavuşturana sizi burda epeydir göremedik.Sağolun bütün sorularıma cevap vermişsiniz,kasalar 40x60 ve derinlik ise ortalarda 13 cm.köşeler de 18 cm 44x75 ebadında ki poşetlere 16 lt perlit doldurdum ve (suyu doygunluğa erişince yüksekliği 14 cm oluyor bu yükseklik sizce yeterlimi) ve her kasaya 30 cm aralıklı olarak 2 fide dikeceğim,sera ölçüm bu sayfadaki planda belirtildiği gibi 9,5x24 metre fide aralıkları 30x40 cm. olacak sanırım fide aralıklarını az buldunuz ancak benim burdan takip ettiğim kadarıyla ticari dikimlerde fide aralığı 25-30 cm diye okumuştum,sıra aralıkları ise 130 cm.olacak yeterlimidir,
Sayın İbrahim Doğan; seranızın eni 9.5 metre ise yer sıkıntınız olmaz. Siz sıra arasını 1.6 metreye çıkartın. Sıra arasının geniş olması, hem hava sirkülasyonunu, hem ışık alma durumu çok daha iyi olur. Dört sıra domatesinin olduğu halde seranın kenarların da yine yeterince yer kalıyor. Bu kalan alanlara da çok boylu olmayan bitkilerin yetiştiriciliği yapılabilir. Çilek veya marul gibi.

Ben olsam; sizin kasalar için kullanacağınız poşetlere 21 veya 24 litre perlit doldurup, ağzını iyice zımbalayıp, yatay şeklinde kasaya yerleştirirdim. Kasaları da 60 cm kenarlarını değil, 40 cm kenarlarını birbirine yanaştırırdım( kasalar arasında 10 cm ara bırakarak). Bu poşete üçgen şeklinde üç adet fide deliği açardım. Hemen yanında ki poşetide ters üçgen açardım ki; kasalarda ki fidelerin hepsinin birbirine eşit uzaklıkta olmasını sağlardım. Sulama hortumunu da bu kasaların üstünden, tam ortasından geçirip, kasaların üzerinde ki tutma yerlerine bir ip veya tel yardımı ile bağlardım ki, ne kasalar yerinden oynasın, ne de hortum da zamanla olabilecek kaymalar olsun. Bu şekilde yaparsanız; dripler için kullanacağınız spagetti hortumlarından da tasarruf edersiniz. Bu şekilde yaparsanız daha çok bitki sığdıra bilirsiniz, bu sistemde, yatay poşet sistemine göre gözle görülür bir verim artışı sağlanır. Sizin üretiminizi yazın yapacağınızı da göz önünde bulundurursak, biraz sık dikimiz faydasını da görürsünüz. Aslında amatör ruhla başladınız bu işe ama, bence profesyonelce devam etmesi, belki bazı hedeflerinize daha kolay ulaşmanıza vesile olabilir diye düşünüyorum.

İbrahim bey, tabi ki yukarıda da yazmıştım; “ben olsaydım” diye, siz istediğiniz gibi yapın, benimkisi sadece bir öneri…

Saygılarımla… envor

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön