Srekoya Bakımı
Değerli arkadaşlar, sekoya ağaçlarının bitki besin maddeleri ihtiyacı yetiştiği ortama (toprakta veya saksıda) değişmektedir. Fidanlığımızda hem saksıda hemde toprağa dikili halde fidanlar bulunmaktadır. O nedenle bunlara farklı besin maddesi programları uyguluyorum. Ama genel olarak bahsedecek olursak aşırı azotlu gübre tercih etmiyorum. Azotlu gübrei fidanların çok hızlı gelişmesine, sonbaharda geç dinlenmeye girmesine ve böylelikle ağaçların kış donlarına hazırlıksız yakalanmasına neden olabilmektedir. Özellikle azotlu gübre sulama suyu ile veya damla sulama sistemi ile birlikte veriliyorsa etkinliği de artmaktadır. Verilecek azotlu gübre miktarı mutlaka ekoloji ve ağacın genetik kapasitesi ile uyumlu olmalıdır. Azotlu gübre kullanırken toprağı daha az yoran, tuz birikmesine neden olmayan ve ayrıca bitkilerde sürgün uzaması yanında kök büyümesini de teşvik eden Ammonium Sülfatı tercih ediyorum (Ammonium Nitrat yerine) Ayrıca hızlı bir büyümenin yanında sağlıklı ve güçlü bir bitkisel yapının oluşması içinde, yine toprak ve bitki ihtiyaçları da göz önüne alınarak bir Fosfor ve Potasyum gübrelemesi de yapmak gerkmektedir.
Diğer bitki besin maddeleri için (Makro ve miktro elementler) programlı bir sistem uygulamıyorum ancak bol miktarda organik gübre takviyesini herzaman kullanıyorum. Bitkinin besin maddesi eksikliğini gösteren bir semptomda tabiii ki semptomun gerektirdiği mirobesin de telafi edilmektedir.
Fidanları, elle sökttürüyorum çünkü, yetiştiridiğim bitkiler çoğunlukla özel bitkiler olup yığın olarak ürtetilmiyorlar, ayrıca bu nadir bitkilerin elle sökümü makine ile ile söküme göre daha ihtimamli yapılabiliyor. Makineli söküm ise en az elle söküm kadar pahalı. Bunun yanında köklenmesi zayıf olan bitkileri veya kazık kök oluşturarak, araziden söküldeüğünde tutma şansları azlan fidanları genellikle sepetlerde yetiştirdiğim için, elle söküm hem kolay hemde tutma olasılığı yüksek fidanlar sağlıyor.
Selam ve saygılarımla
Dr. Mikail ÇALIŞKAN
|