View Single Post
Eski 27-02-2011, 20:26   #1411
idcevi
Ağaçsever

idcevi's Avatar

Giriş Tarihi: 15-11-2008
Sayın efe-can
Paylaşımınız için teşekkürler.
Bu işler sanırım biraz da tecrübe işi;
Bana tam otomatik diye bir kuluçka makinası sattılar, yumurtaları koydum birkaç günde bir açıp bakmak dışında aynen dediklerini yaptım sonuç %10 çıkım. Dışardan bir buhar makinası 21 gün boyunca sürekli içeriye buhar üfledi. Hem analog hem dijital iki adet nem ölçer vardı. Analog olan 60 gösterirken dijital olan 85 gösteriyordu analog olana inanmam istendi, öyle yaptım. Günde 5 litre su bitiyordu, makina suyun içinde kaldı.

Bu kötü deneyimden sonra dijital termostat gibi dijital nem ölçer bir cihaz aldım. Analog olan %50 gösteriyor dijital olan %60. Nem %60'a ulaştığında buhar makinasının elektriğini kesior, 60'ın altına indiğinde de elektrik veriyor. Önceki turda günde 5 litre suyu bir günde bitirirken bu turda 5 litre su tam bir hafta yetti. Belki bu yüzden bugün 10. gün tamamlandı makinanın altında su falan oluşmadı.

Sıcaklıkta da benim dijital gösterge 1-1,5 derece aşağı gösteriyordu ona inanarak verdikleri termostatı 39 dereceye çıkardım, 10 kadarının kabuğu kırdığı halde çıkamaması yüksek sıcaklık ve yüksek nemden oldu sanırım. Yeni bir dijital termostat aldım. Sıcaklık 37,7 ye sabitlendi hiç aşağıya ya da yukarıya oynamıyor. 100 wattlık 4 ampulü söndürmek yerine enerjilerini kısıyor, o yüzden makinanın içi sürekli aydınlık ve derece sabit.

Bir de gözetleme camını çift cam yaptım. Benim niyetim buharlanma olmasın içeriyi görebileyim düşüncesiydi, öyle de oldu ama belki de sıcaklık açısından faydası da oldu, bilmiyorum.

Bütün bu olumlu göstergelere inanarak toplamda 183 yumurtayı koydum. Döllülük oranı %80 çıksa, bunların da %80'i sağlıkla çıksa 11 gün sonra 117 adet sağlıklı civciv umut ediyorum.

Hayat her zaman matematik ile tam uyumlu değil biliyorum ama gene de benim beklentim bu

Düzenleyen idcevi : 27-02-2011 saat 20:28 Neden: Türkçe kullanım hatasını düzeltmek.
idcevi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön