View Single Post
Eski 27-02-2011, 15:57   #98
remz
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-02-2011
Elektrik 1000 voltu gectikten sonra havadanin drenciki asip atlamaya baslar.Bu ark icin bir arti bide eksi kutuba vede bu kutuplarin birbirine yakin olmasi lazim ki havada ark olusabilsin.

Ama havada soft yumsak bir ark olusturulmasi icin havain drencini kirdiktan sonra havayi iyonize edecek kadar yuksek bir seviyede olmasi lazim.

Yani bu seviye bildigim kadari ile 20.000-50.000 volt duzeyindedir.

Maksat havada tek ark olusturmak degil yuksek gerilim cikisinin iki ucunuda birbirinden yalitip direk havayi iyoize ettirmek.Bu sekilde metal yuzeyin her yerinde kivilcimlar olusacak ve cok yuksek cikisli bir iyonizatorumuz olacak.

Tesla bobinini denemek isteyen arkadaslara cok dikkatli olmalarini tavsiye ediyorum.Tesla bobini hem cok fazla elektrik ceker hemde o yuksek gerilimin 50 miliamperden yuksek olmasi olum tehlikesi dogurabilir.

Tv trafosunun cikislari en fazla 30-50 miliamper arasindadir.Bu yuzden tv trafosu oldurmez diyorum.

Kureyi kendim denemedim,kolay vede ucuz bir alternatif olur diye dusundum.

Kullanmis oldugum devre bu

Mosfet olarak irf540 kullanmadim 700 volta kadar dayanan bir mosfet kullandim.
300k lik pot frekansi 20k lik pot da pulse darbelerinin genisligini ayarlar.Benim yaptigim devre 30volt 1 amper cekiyor yani 30 watt tuketiyor.

Metal olarakta paslanmaz celigin uygun olacagini ogrendim.Yani oksitlenmeyecek bir metal,aleminyumda olabilir.

En pratik ve kolay olani bir cam uzerine makarna suzgecinin suzen kismi modifiye edilebilir hem ucuz hemde kolay olmasi acisindan.

remz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön