Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi trilye
Sayın Zeki Yağlı kamelyanızın resimlerine bayıldım.Benimde bu sene edindiğim beş adet kamelya fidem var.Sizinkinin yanında çok çok minikler 20/30 cm civarında..
Kamelya bakımıyla alakalı deneyimlerinizi kısada olsa paylaşabilirseniz sevinirim.
|
Sayın tirilye,
İlk kamelyam hediye olarak geldi. Aynı zamanlarda bölgemizde benimkinin şu halinden de büyük bir kamelya görmüştüm. Burada yetişeceğinden endişem yoktu.
Kitaplardan dikilecek uygun yerin , yarı gölge, kuzeyin dondurucu soğuklarına açık olmayan, toprağık ph ı 5,5-6,5 arasnda, bol humuslu olan bir yer olması gerektiğini öğrendim.
Evimin batısında kuytu bir duvar dibine diktim.
Özellikle genç iken, susuz kalmaması için dibini bolca malçlamak gerekiyor
Baharda ayda bir tercihen asidik, yoksa standart bir gübre serpiyorum taç altına.
Bizim buraların suyu kallavi (ph 7-7,5). Ph ı düşürmek için toz kükürt serpip toğrağa karıştırıyorum. Kükürt uzun bir sürede asit sülfüriğe dönüşüp ph ı biraz düşürüyor.
Bunun dışında ikiz tomurcukların tekini ele geldiğinde hemen koparıp kalanın dalına daha sağlam tutunmasını ve daha sağlıklı olmasını sağlıyorum.
Budama, yok denecek kadar az yapıyorum. İleriki yaşlarda estetik dengesi için bazı dalları kesiyorum.
Yukarıda yazdıklarım kamelya zor bitki anlamınına gelmesin.
Bence çok kolay. Belki yukarıdakileri yapılmasa da itiraz etmez bilemem.
Ama siz gene de yapın.
Selamlar