Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli
Bu kadar harika bir ağacın, zehirli toksinler içermesi çok ilginç.
Tam bir -vahşi cazibe- örneği desek yalnış olmaz sanırım.
Yıllar önce izlediğim bir belgesel'de -doğa'da bulunan canlı renkli, albenili, dikkat çekici olan hayvan, mantar ve diğer bitkiler, yok olmamak ve düşmanların'dan korunmak için zehir gibi savunma mekanizmaları geliştirip, evrimleşmişler'dir, diye duymuştum.
Genelleme yapılan bu tanım, tüm zehirli hayvan ve bitkiler için geçerli'mi bilmiyorum ama, bu ağaca bayıldım.
Çok yavaş büyüdüğünü göz önüne alırsak,
türü'nün hayat'ta kalma şansını arttırma amacı ile, zehirli bir yapı geliştirmiş olabilir'mi nuri hocam?
|
Sayın
ayazkentli
Gerçek bir vahşi cazibe...
Dinazorlar çağı hatta daha da eski bir ağaç türü, zamanımıza kadar hiç bir özelliği değişmeden kalabilmesinin en mantıklı yolu zehirli toksin içermesidir.
Subtropikal iklim kuşağı peyzaj uygulamalarında, bitkinin tüm parçalarının zehirli olduğunu ve özellikle tohumunda en yüksek cycasin içeren toksin bulunduğunu bahçe sahiplerine anlatmak, bilgi vermek gereklidir.
Bu toksini tohum yolu ile yutma etkileri kalıcı iç hasar ve ölümle sonuçlanabilir, bu kadar tehlikelidir.
Yetiştiği ortamlarda, evcil hayvanların yutup etkilenmemesi için özellikle uyarılır.
Olur ya, üretim için tohumunu edinmiş arkadaşlarımızın dikkatli olmasını isterim...