View Single Post
Eski 25-02-2011, 13:04   #84
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Pikan cevizini salaklık edip birine yollamıştım. O da buna çok gülmüştü. Öyle bir anısı var bende bu cevizin. Yolladığım tür şuydu:

Name:  pikan 4.jpg
Views: 15877
Size:  49.7 KB

Çeşitli türleri olan pikan cevizinin verim ömrü yüzyılı aşıyor. Yani gelecek nesli sizi hayırla yadettirecek bir ağaç bu.

Dikimden sonra 5-10 yıl içinde ağaç başına 40-80 kg ceviz vermeye başlıyormuş. Ama 25 yıldan sonra verim ağaç başına yarım tona da kadar çıkıyor. Çok fazla yer kaplayan bir ağaç olduğu için dekar başına en fazla 20 adet fidan (çöğür) dikilebiliyor. Bahçeniz varsa bir köşesine bir adet dikiverin gitsin… Fidanları başta Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Merkezi (BATEM) olmak üzere pek çok fidanlıkta satılıyor.

Name:  Pikan cevizi 1.jpg
Views: 26675
Size:  43.4 KB



Batem müdürü Dr. Suat YILMAZ Pikan Cevizi hakkında şunları söylemiş:
"Pikan cevizi (Carya illinoensis) yerli cevizlerle birlikte Juglandaceae familyası içerisindedir. Bazı ülkelerde Pecan olarak adlandırılmasına rağmen meyveleri cevize benzediği için ülkemizde ismi Pikan Cevizi olarak bilinmektedir. Anavatanı Kuzey Amerika kıtasıdır. Halen de en büyük üretim ABD’nin güney eyaletleri ile Meksika'da yapılmaktadır. Bu bölgeden daha sonra Avustralya, Arjantin, Peru, İsrail, Güney Afrika ve Türkiye’ye yayılmıştır.
Pikan cevizinin en büyük üreticileri ABD ve Meksika olup 213.551 ton olan dünya üretiminin % 71.9’ u ABD, % 25.5’ i Meksika tarafından gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgesinin sahile bakan yamaçlarında yetiştiriciliği yapılmakta, son yıllarda GAP bölgesinde yapılan çalışmalardan da olumlu sonuçlar alınmaktadır. Ülkemizde pikan cevizi üretim miktarları ile ilgili istatistikî veri bulunmamaktadır.

Name:  Pikan cevizi 2.jpg
Views: 22526
Size:  67.2 KB


Pikan Cevizi, içeriğinde yüksek oranda yağ ve karbonhidrat bulundurmakta, ayrıca B1, C ve E vitaminleri yönünden oldukça zengindir. İçermiş olduğu yağ asitlerinin tamamına yakını Oleik, Linoleik ve Linolenik gibi doymamış yağ asitleridir. Doymamış yağ asitleri özellikle damar sertliğini ve kolestrol birikimlerini önleyici etkilere sahiptir. Kilogramından elde edilen 6870 kalori enerji insanın 2 günlük enerji ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Yerli cevizlerden ayrılan en büyük özelliklerinden birisi meyvelerinin elle kolayca kırılması ve randımanının daha yüksek olmasıdır.
Pikan cevizi çerez olarak tüketilmesinin yanında, pasta, kek, dondurma ve reçel yapımında kullanılmakla birlikte, ABD’ de ekmek ve dondurma sanayinde geniş kullanım alanlarına sahiptir. Pikan cevizi yağı eczacılık ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Ülkemizde pikan üretiminin artmasıyla birlikte kullanımının yaygınlaşacağı ve tüketimin çeşitleneceği düşünülmektedir.

Name:  Pikan cevizi 3.jpg
Views: 33559
Size:  29.4 KB


Pikan cevizi ülkemize ilk olarak 1953 yılında tohum olarak getirilmiştir. 1969’ da İsrail’den fidan olarak 14 çeşit getirilmiş BATEM arazisine dikilmiştir. 1977 yılından itibaren BATEM tarafından bazı çeşitlerin fidanları üretilerek satışa sunulmaktadır.
BATEM tarafından 14 çeşit üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda, verim ve kalite ile bölgenin iklim şartlarına uygunluğu yönünden üstün özelliklere sahip Choctaw, Mahan, Wichita çeşitleri ile anaç olarak kullanılan Burkett çeşidinin tescil işlemleri başlatılmıştır. Bunlarla birlikte dölleyici çeşit olarak düşünülen Western Schley çeşidi üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Enstitümüz tarafından Choctaw, Mahan, Wichita ve Western Schley çeşitlerinin fidan üretimi yapılmakta ve üreticilerin hizmetine sunulmaktadır. Aynı zamanda Pikan cevizinin meyvelerinin üretimleri de yapılarak satışa sunulmaktadır."

Ayrıca yetiştirilmesi için bknz:

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön