Sayın AizoaceaeFAN, esasında lav taşı toprağa demir salınımı yapıyorsa, bu birçok bitki için istenen bir katkı olacaktır.
Lav taşının bitki kullanımında ne gibi etkileri olduğu konusunda açıkcası fazla bilgi sahibi değilim. Ancak, akvaryumlarda taban malzemesi olarak kullanımındaki etkilerini paylaşabilirim. Lav taşı, bitkili akvaryumlarda hem pH'ı etkilememesi(nötr) ve hem de suya yavaş bir şekilde demir salınımı yapması nedeniyle tercih edilen bir malzeme. Genellikle tek başına kullanmak yerine, dere kumu ile karıştırılarak kullanılıyor. Özellikle, kırmızı renkli bitkilerde yararlı olduğu söyleniyor.
Kaktüslerde bir zararının olabileceğini düşündüğüm için sormamıştım aslında. Sadece, kaktüs gibi mineral yönünden fakir topraklarda yaşayan bitkiler üzerinde nasıl bir etkisinin olduğunu bilmek istiyordum. Zaten siz ve Taner Bey uzun zamandır kullandığınızı ve bir sorunla karşılaşmadığınızı söylediniz. Özellikle kırmızı renk barındıran lithopslarda iyi bir sonuç veriyor olabilir. Tabi bu benim düşüncem, bilimsel bir karşılığı yok.
Sağlıklı bitkiler.
|