Tohumdan üretim - Tohumları ne zaman ekmeli?
Tohumdan üretim - Tohumları ne zaman ekmeli?
Teorik olarak tohumun çimlenmesi için gereken şartlar (ısı, nem, ışık, ortam, katlama, vs..) sağlanırsa tohumu yılın herhangi bir zamanında ekip çimlendirebilirsiniz.
Ama esas sorun çimlendikten sonra ne yapacaksınız?
Eğer büyütmek için gerekli şartları sağlayan yeterli büyüklükte seranız varsa gene sorun yok. Çimlendirdiğiniz tohumları büyütüp, çiçeklendirip, meyvesini alabilirsiniz?
Böyle yaparsanız yılın istediğiniz zamanında domates, biber, erik, armut yetişirebilirsiniz.
İşte çimlendirme için gerekli şartları sağlayan seraları olmayan amatörler, yetiştirdiği fideleri kısa bir sonra, bahçeye dışarıya dikmek zorundadırlar.
Bunun için de fideleri dışarıya atmak zorunda kaldığımız tarihten sonra dışarıda don tehlikesi kalmamaış olması lazım. Yoksa fidelerimiz donar, tüm emeklerimiz boşa gider.
Referans alınacak zaman bulunduğunuz yerdeki en son don yapma tarihidir.
Bursa'nın, Ankara'nın, Aydın'ın en son don yapma tarihi tabii ki farklıdır.
Sizin yörenin istatistik olarak en son don yapma tarihini büyüklerden, ziraat odalarından, meteorolojiden öğrenebileceğinizi sanıyorum.
Bildiğimiz sebze ve kolay çiçek tohumları için çimlenme fide büyüme zamanlarını yaklaşık şöyle özetleyebiliriz:
Çimlendirme : 1-2 hafta : 20 derecede
Şaşırtma öncesi büyütme : 1-2hafta : 10-15 derecede, bol ışık
Şaşırtma sonrası büyütme : 2-4 hafta : 10-15 derecede, bol ışık
Süreleri toplarsak en kısa 4 hafta sonra, en çok dört hafta sonra ekilen kolay tohumlar dışarıya dikilme kıvamına gelir.
Bu kıvama geldiğinde dışarıda hala don tehlikesi varsa ve sizin içeride yeriniz yoksa fideleriniz yerleri olmadığı veya uygun olmadığı için kötü büyümeye başlarlar.
Yukarıdaki anlattıklarımıza göre kural şudur:
Tohum ekme zamanı = Bulunduğunuz yerin en son don yapma zamanı - 4 hafta (kolay çimlenen tohumlar için) veya - 8 hafta orta kolaylıktaki tohumlar için.
Özetle içeride uygun yeriniz yoksa acele etmeyin.
|