Sıcak yastıklar
Domates, biber, patlıcan gibi sıcak mevsim sebzelerinin fidelerini yetiştirmek için kullanılır. Genellikle bu tip fidelerin yetiştirme dönemi kış sonu ve erken ilkbahar olduğu için ısıtılmaları söz konusudur. Sıcak yastıkların ısıtılmasında elektrikli ısıtıcılardan, kalorifer sisteminden ve organik gübrelerden yararlanılabilir. Kırsal alanda elektrik ve kalorifer bulunmasının güçlüğü nedeniyle çoğunlukla organik madde ile ısıtma yaygındır. Sıcak yastıklar 1.20-1.30 m genişliğinde, 6-15 m uzunluğunda ve 0.5-0.7 m derinliğinde hazırlanır.
Acılan çukurun kenarları tuela veva betonmalzeme ile tesbit edilmeli; toprak yüzeyinin hizasında ön tarafta 0.20 m, arkada ise 0.35 m yükseldikte çıkıntı bırakılmalıdır. Böylece hazırlanan yastıkların en altına drenaj için 5-10 cm çakıl serilir ve üzerine 40-50 cm yanmamış ahır gübresi doldurulur.
Üzerine de tohum yatağı olarak 10 cm kadar harç serilir ve yastığın üzeri cam kapaklar veya plastik örtü ile örtülür. Yanmamış ahır gübresinin fermentasyonu ile yastıkta sıcaklık yükselmeye başlar ve 70°-80°C'ye kadar çıkar. Daha sonra yeniden düşmeye başlar ve 25-30°C'ye iner. Bu sıcaklığa düştükten sonra yastığa ekim yapılabilir.
----------------------
arkadaşlar bu yöntemi deneyenler var mı aramızda? genelde at gübresi ile yapılıyormuş sanırım (at gübresi bulunmsı imkansız) ama gübre olarak saman inek gübresi karaşımı performansı nasıl olur?
|