View Single Post
Eski 22-02-2011, 11:05   #419
acemi_caylak
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-11-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 Mesajı Göster
Sayın acemi çaylak çok teşekürler....konu başlığı farklı olsada sanırım bu ekim ülkemizde yeni yeni gündeme gelen 'anıza ekim' ile aynı mantıkta....(yanılıyor olabilirim)..

Toprak Tv de bu konuyla ilgili bir praoğram izlemiştim...

Konu ile ilgilenen profesör hocaların üzerinde durdukları noktalar...

-Çiftçilerin bu konuyu kolay hazmedemeyecekleri...fakat denemesi bedava dediler

-genellikle dağınık ve küçük çaplı arazisi olanların ilk başlarda anıza ekim makinelerine para vermek istemeyecekleri idi...
Sn. Seyyah53,

Evet hemen hemen aynı yöntem. Ancak anıza eki makinesi almak bu işin oldukça ilerideki adımı. Kendi blogumda bununla iligili 2 bölümden oluşan bir yazı hazırlamıştım. Oradan bazı notları buraya da aktarıyorum.

1- Bu konuda öncelikle bilgi edinin, özellikle yabacı otlarla savaşmayı öğrenin ve bir kerede tümüyle toprak işlemesiz uygulamaya geçmeyin.

2- Toprağınızı analiz ettirin. (topraktaki besinlerin yeterliliği, katyon değişim kapasitesi ve pH seviyesini bilmeden bu işe başlamayın)

3- Drenaj sorunu olan yerde bu uygulamayı kesinlikle yapmayın.

4- Toprak yüzeyini düzleştirin.

5- Toprak işlemesiz sürece başlamadan, toprakta sıkışma varsa bunu çözümlemekle işe başlayın.

6- Münkün olduğunca büyük miktarda malç malzemesi stoklayın.

7- Toprak işlemesiz ekim yapacak bir makine alın.

8- Tarlanızın sadece %10 luk kısmında böyle bir uygulamaya başlayın.

9- Dönüşümlü ekim yapın ve yeşil gübreleme amaçlı bitkiler ekin.

10- Sürekli öğrenmeye odaklanın ve yeni gelişmeleri takip edin.

Not: Geçenlerde bir arkadaş Toprak TV'deki reklamdaki bir ürünü sormuştu. Burada adı geçtiği için söylüyorum, yoksa artık izlemiyorum bile. Memlekette ne kadar kolay para kazanma meraklısı hokus pokusçu varsa sanki hepsi oraya toplanmış gibi.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön