View Single Post
Eski 21-02-2011, 18:04   #1049
iyiarama
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-05-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 80
Işık ihtiyacı: Çok fazla aydınlık yer ister. İyi güneş alan pencere önünde, sıkı dokulu pencere tülü arkasından güneş alırsa yaprakları hem geniş olur hem difenbahyanız çok sağlıklı büyük. Direkt güneş ise bu bitkiyi bozar. Yaprakları küçük olur, hatta sararıp dökülebilir. Tül imkanınız yoksa pencereden bir metre kadar uzakta tutun öğleye yakın güneş almasın. Sabah güneşi veya ilkindi güneşi direkt gelirse hiçbir sakıncası yoktur. Kışın güneş ışınları fazlaca eğimli ve düşük enerjili geldiği için kış boyunca daha uzun süreli ve direkt güneş almasını sağlarsanız kışın da sağlıklı bir şekilde büyümeye devam edebilir. Kışın serinde bırakmayın yoksa eski yaprakları derhal sararıp bozulur. Pencereleri açtığınızda soğuk hava cereyanına maruz bırakmayın.
Difenbahya dekoratif süs bitkisi

Dieffenbachia Amoena

Toprak ve sulama: Difenbahyalar da antoryum, devatabanı, yelken çiçeği gibi gevşek, hava gözenekleri bol toprak ister. Difenbahya için bol perlitli, ponzalı iyi bahçe toprağı yeterli olabilir. Başka özel karışımlar da olur ama hava gözenekleri şart onun için toprağına perlit veya ponza taşı katın. Bunlar pirinç büyüklüğü ile nohut büyüklüğü arasında irili ufaklı karışık parçalar olmalı. Perlit ponzadan daha az tutulmalı. İkisinin karışımını toprağa dörtte bir veya beşte bir oranında katmalısınız. Ağır, sıkı toprak ve bol sulama difenbahyanın sağlığını bozar, gelişmeyi yavaşlatır, hatta bol sulama karşısında çürütebilir. Onun için gerektiği gibi süzek ve havadar toprak kullanın; toprağı biraz kuruyunca bol bol sulayın, saksı dibinden çıkan suyu dökün toprak geri emmesin. Aşırı sulamaktan kaçının ama toprağın fazlaca kurumasına da izin vermeyin. Sadece kış boyunca toprak yarı yarıya kuruyunca sulayın.

Nemli ortam: Difenbahya için çok nemli ortam gerekiyor. Orkideler için tarif ettiğim gibi, genişçe bir kaba iri çakıl taşları koyun, taşların yarısı su dışında kalacak şekilde su doldurun. Difenbahya saksısını bunun üstüne koyun veya saksı yanında böyle kaplar bulundurun. Bu teknik ısı değişimine göre gerektiği gibi nem sağlıyor. Taşlar olmasa aynı mükemmellik olmuyor. (İstanbul’un havası difenbahyalar için tamamen yeterli neme sahip, burada nemlendirme su kapları gerekmez.) Ayrıca yapraklarına her gün bol bol su püskürtün.

iyiarama Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön