Sn.Epsody, anladığım kadarıyla salamuradaki tuzun bir şekilde etkisiz hale geldiğini düşünüyor olmalısınız. Yoksa kendi elimizle toprağa tuz ilave edilmesini savunmazdınız.
Faydalı mikroorganizmalarca zengin, çeşitli enzimler içeren solusyonun toprağa, komposta ilave edilmesine kimse karşı çıkmaz. Ama bu solusyon tuz içeriyorsa faydadan çok daha fazla kalıcı zarara sebep olur.
Öncelikle şunu söyliyeyim. Salamuradaki tuz başka bir şeye dönüşmüyor, bu anlamda kimyasal bir reaksiyona girmiyor. Başta da NaCl, sonunda da NaCl. İlk hazırlanan salamuradaki tuzun bir kısmı salamuraya konan sebze meyveye geçer ve bu sebeple salamura suyundaki yoğunluk bir miktar (ağırlıkla doğru orantılı bir şekilde) azalır. Tuz bakımından tüm değişiklik bundan ibarettir.
Tuz ve fermentasyon arasında da ilginç, ters orantılı bir bağlantı var. Tuz, fermentasyonu önler. Öyle ki, %8 tuzluluk bir sınır olarak fermente edici bakterileri çalışamaz hale getirir ve sadece mayalar hakim duruma gelir.
Diyelim ki, %5 yoğunlukta, işi bitmiş 5 litre salamura suyunuz var. Bunu 1 ton komposta (ki %30 nemlilikte en az 5-6 m3 hacimdir) yedirdiniz. Dolayısıyla 1 tona 250 gr tuz ilave etmiş olursunuz. Bu da o malzemenin tuzluluğunu %0,025 arttırıyorsunuz demektir. O malzemede zaten bulunmakta olan tuza ilave gelecek bu miktar. Dolayısıyla sağlıklı bir malzeme elde etmeye çalışırken kirlenmiş bir malzemeye sahip oluyor olabilirsiniz.
Bunun yerine, bu maksatla tuzsuz salamura yapmak zor bir şey değil. Üstelik mikroorganizmalar ve enzimler bakımından çok daha zengin olacaktır. Böyle hazırlanmış solusyon kullanmak çok daha mantıklı olur.
|