View Single Post
Eski 17-02-2011, 23:01   #138
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Ahlakî bir sorun.

#124 nolu mesajımda çok üstü kapalı yazmışım.

Nükleer santral kurulsun, kurulmasın konusu, nerede bulunduğunuza ve ne yöne, nasıl baktığınıza göre başka başka görünür.

Bu forum, bir "kapital" forumu olsaydı, hangi enerji yatırımının ne kadar sürede kendini ödeyeceğini, maliyetleri, yatırımcı şirketlerin olası bilançolarını, hisse değerlerini vb. tartışırdık. Global ekonominin kuralları içinde hala fosil yakıtlara yatırım yapmanın kârlılığını, nükleer enerji yatırımlarında teknoloji transferleri ve hatta konsorsiyum fırsatlarına da bir göz atma şansımız olurdu.

Dediğim gibi, neredeyseniz oradan bakarsınız.

Bu başlığın ikinci mesajında Malina, kelli felli bir yazarımızın o zamanki yazısından bir alıntı yapmış. Söz arasında şöyle diyor yazar;
Alıntı:
Biliyorum, çevreciler bu sözlerime karşı çıkacaklar.
Evet, çevreciler nükleer yatırımlara sonuna kadar karşı çıkacaklardır.

Çevreciler açısından, global ekonominin, Dünya Ticaret Örgütü çerçevesinde oluştururan piyasaların bir geçerliliği yoktur ve bu piyasalar insanı, canlıları, dünyayı ve dünyanın geleceğini dikkate almazlar.

Enerji ihtiyaçları, enerji fiyatları ve kaynakları da bu piyasalar tarafından ön görülüp sermayenin nerelere yatırılacağına karar verilir. Neyin ucuz, neyin pahalı olacağı da aynı şekilde yine bu piyasalar tarafından belirlenir. Dahası, ne zaman ne kadar enerjiye ihtiyaç olacağı da yine bu piyasalar tarafından belirlenir.

Alıntı:
Türkiye'nin bu günkü büyüme hızına paralel olarak her yıl 3500-4000 mw yeni enerji gereksinimi doğmakta.
Bir üyemiz böyle yazmış. Doğrudur. Oradan öyle görünür.

Name:  reklam.jpg
Views: 1162
Size:  46.5 KB

Bakılan yerden görünen ve "büyüme" ile orantılı olarak görülmek istenen budur.

Name:  Chipco.jpg
Views: 1085
Size:  13.3 KB

Oysa çevrecilerin görmek istediği budur.

Name:  citylights.jpg
Views: 1507
Size:  27.3 KB

Daha uzaktan bakıldığında da hali hazırda görünen budur.
Bu parlaklığı daha da arttırmak için tabii ki nükleer santraller gerekir. Hatta her şehire ikişer tane olsa daha da iyi. En parlak biz oluruz böylece.

Oysa çevreciler bir iki adım geri çekilip düşünebilmeyi de becerebilmeliler neden bu kadar çok enerjiye ihtiyaç var diye. Kim kullanıyor bu kadar çok enerjiyi ve ne işe yarıyor, neden daha az kullanılmıyor, neden yenilenebilir kaynaklarla enerji üretimi çok pahalı?

Burada bireyleriz. Profillere göre, bir motokurye, iki mühendis, bir heykelci, bir şehir kaçkını üşütük, zaten ne düşünürsek düşünelim yapabileceğimiz şeyler sınırlı.

Olsa olsa az enerji kullanmak üzere bireysel tedbirler, kendimizce küçük yatırımlar yapabiliriz. Sistemin içindeyiz ister istemez. Kendini 15 senede amorti eden rüzgar sistemine yatırım yapamıyorum şimdilik, ama 4 misli daha az enerji tüketen bir sisteme ülkede beşinci veya altıncı kişi olarak yatırım yaptım. Şu rüzgar sistemlerini seri imalata soksalar da kendini 4 senede geri ödeyebilecek duruma gelse diye beklemedeyim.

Çift yönlü saatlerle ilgili kanun, yönetmelik vb. çıkardılar ama uygulama yok. Olsa dört yılı da beklemeyeceğim.

Kaçımızın evindeki tüm aydınlatmalar led. Muhtemelen hiç birimizin. Neden? Çok pahalı. Neden çok pahalı? Çünkü yatırım yapılmamış. Neden yatırım yapılmamış, nükleer enerjiden daha mı zor bir teklonoloji? Aksine çok basit, ama sistemin kurallarına çok uymuyor.

Name:  cernobil1.jpg
Views: 1888
Size:  43.8 KB

Burası bir zamanlar bir lunaparktı. Şehirdeki nükleer santralın enerjisiyle çalışır, çocuklar güle oynaya bunlara binerlerdi. Nerede şimdi o çocuklar? Dahası, Karadeniz bölgesinde kaç insanımız bu yüzden öldü? Önümüzdeki 10 yıl içinde daha kaç kişi ölecek?

Hadi sistemin içinden soralım, malum her şey para ile ölçülür. Çernobilden yayılan radyasyon sebebiyle Türkiyede kanser tedavisi masrafı ne olmuştur? Böyle bir araştırma var mıdır? Neden gerek görülmemiştir? Muhtemelen yapmak isteyen çok olmuştur da finanse edilememiştir.

Alıntı:
Çernobilde yaşanan kaza sarhoş bir kimse tarafından yapılan hata sonucudur
Demiş bir üyemiz. Bunu sarhoşların kaza yapma riskini sıfır almak gerekir şeklinde mi yorumlamalı. Böyle kaç kaza var ve bu kazalar bu güne kadar kaç hayata mal oldu, çevreye geri dönüşü olmayan bir şekilde ne kadar zarar verildi?

Çok mu güveniyoruz kendimize? Teknoloji üretip satanlar ne kadar mükemmel? Aslında mükemmel olmak gibi bir kaygıları da var mı?

Az buçuk hesap yaptık diye medeni mi olduk? On bin yıl öncesinin insanına göre ne kadar ileriyiz? Bence ileri olmadığımız muhakkak, ama en az on bin kez daha tehlikeliyiz.

Nükleer atıklar gezegen dışına gönderilmediğine, nükleer olma özellikleri de yok edilmediğine göre yine dünya üzerinde kalıyor. Belki de doğa'nın makbul olmayan, bu enerjiyi kullananların pek uğramadığı bir yerlerde konumlandırılıyorlar. Çevre takvimine göre ne kadar dar ve kısa vadeli bir görüş. O atıklar orada kalacaklar, en iyi ihtimalle, bugünkü nesiller yok olduktan sonra gelenlerin burun buruna kalacakları bir problem olacak. Fakat, aynı zamanda, bilanço takvimine göre de çok mantıklı. O zamana kim öle, kim kala. Şimdi reklam panoları ışıldamak zorunda.

Name:  bhopal_girl.jpg
Views: 8952
Size:  14.1 KB

Bu resim Çernobilden değil. Orada böyle bir görüntü bile olamadı. O bebeğin gözlerini kapatacak bir el bile kalmadı. Bu resimdeki başka bir sarhoş kazası. Topu topu otuz bin kişiyi öldürebildi.

Enerji pazarını yönlendirenlerin bakış açıları bana 180 derece zıt olmasına rağmen anlayabiliyorum. Kendi içinde gayet tutarlı. Sonunda onlar kazanacaklar, çevre zaten kaybetti.

Anlayamadığım ise bireyler özellikle de "ağaçlar"ı sevdiğini düşünen bireyler.


Düzenleyen MeyveliTepe : 18-02-2011 saat 09:02
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön