Selamlar,
biraz yeni olduğum için isimleri bilemiyorum kusura bakmayın, hani şu kütük gibigövdesi olupta üstte biryerlerden yeşil sürgün veren bitkilerden var. işin aslı iyice sararıp ölüm döşeğine geldiği için annem gözden çıkarttı ve yazlığa götür dedi. bende kıyamadım ben bakarım dedim aldım 2-3 sulama bir numara yok hala yoğun bakımlık.
neyse dün geceyarısı bi su veriym dedim. sonrada toprağını az karıştırıp veriym dedimki toprak nemli. halbuki 4-5 günden fazla oluyor su vereli..
hemen operasyon, bi naylon açıldı, toprak boşaltılıp bitki kökleri çıkartıldı.
karadenizli olduğum için önce yapıp sonra internetten araştırdım tabi.. 2 sıkıntı vardı. 1.si saksının altında delik yoktu. tabi nem muhtemelen tüm kökleri çürütmüştü.2. sıkıntı ise. sevgili solucanlarımdı. 30-40 cm çaplı bir saksıdan 50-60 solucan cıkarmı? çıktı. sonra gene araştırma.. birisi saksıyı su dolu kaba koyun solucanlar yüzeye çıksın yazmış, tabi hemen uyguladım. bi 20-30 solucan daha çıktı. (tabi irili ufaklı)
bu noktada sormak istediğim 2 konu var. birincisi bu toprak değişmeli mi? yoksa içinde kalacak 3-5 solucanın zararı yok deniyor. hatta iyi bile deniyor. 2. soru ise, elimin altında güvercin gübresi var!!! biliyorum çok tehlikeli yakar vs. fakat inanılmaz bir gübre bu. yazlıkta döktüğüm yerdeki bitkinin verimi 3-4 katına çıkıyor. şimdi zor durumdaki bu bitkiyi eski toprağına koysam, bu gübreden 1 avuç atsam diyorum ama, yoğun bakımdaki bitkimin fişini mi çekmiş olurum diye sormak istedim. yoksa yeni bir çiçek toprağı mı almam daha evladır.
Not: bu arada şu an bitki su dolu bir kovanın içinde duruyor. 1 gün fln daha durur dimi. yoksa dışarda birazdaha mı tutayim, kökler yendiği ve çürüdüğü için..
|