Öncelikle herkese paylaşımları,önerileri ve ilgileri için teşekkür ederim.Gerçekten çok şey öğrendim.

Ben de yaklaşık 2,5 aydır Orkide sahibiyim.İlk olarak 2 orkide satın aldım.Çiçekleri geçmişti ve aslında çok da sağlıklı sayılmazlardı.(Bunu tekrar bir orkide alıp,kıyaslayınca gördüm.)
Yaptığım hatalardan dolayı bir tanesini kaybettim maalesef.(İlk resimde mor çiçekli olanı)
Üzerinde aldığım gün bir küçük örümcek gördüm.Bunu çok önemsemedim,uzaklaştırdım.Sonra bir zarar görmedim.
Üzerinde 1-2 çiçek varken kendi saksısından biraz büyük,pembe renkli yarı şeffaf bir saksıya diktim.Tam şeffaf bir saksı bulamamıştım.Hazır orkide torfundan kullandım.Bahsedildiği gibi çok fazla miktarda torf içeriyordu.Dikim yaparken de köklerin çoğu saksı dışından görünmeyecek biçimde içeri gömüldü.Bu da büyük saksının dezavantajı sanırım.Böylece yaklaşık 10 gün sonra bütün yapraklarını kaybettim ve çiçek sapı da sararmaya başladı.Haliyle çok üzüldüm.Ama acı bir tecrübe oldu.

Beyaz orkidem diğer resimlerde görünen.Sorum şu;orkide substratı olarak,marka vermeden tanımlarsam,naylon poşetlerde satılanlar yerine,kovalarda satılan ve görünüşte daha çok ağaç kabuğu ve hindistan cevizi kabuğu içerenlerden kullanmamız daha mı doğru olacaktır?
%30 torf içermesi gerektiği yazılmış forumda çünkü,kullandığım neredeyse %70 torf içeriyordu.Bu da çok miktarda su tutmasına ve su geçirgenliğinin azalmasına yol açıyor gibi geldi.Köklerin havalanması da kısıtlanıyor tabii.Şu aşamada substrat değişimi gerekli mi sizce alalı 2 ay oldu?
Bir de orkidemin çiçek sapını da üstten birazcık kesmiştim.Açıklananlara göre üçüncü boğumun üstünden kesicem tekrar,ancak yapraklarında siyah,etrafı sarı lekeler var,yaprakları tamamen kaybetmekten korkuyorum,acaba çiçek sapını tamamen kesip,dinlendirip,yeni yaprak oluşumunu mu beklesem

Çiçek sapı üzerindeki her nodda çiçek vericek gibi kabarma var ya da keiki.(3. resimde tomurcuğun üzerinde de kuruma var.)Çiçek şu aşamada çok önemli değil ancak keiki olabilir mi diye de düşünüyorum.Yoksa kesmeden bunu mu beklemeliyim sizce

Görüşleriniz benim için çok önemli.
Herkese sevgilerle...