View Single Post
Eski 10-02-2011, 12:47   #622
Erdem
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-02-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uranus20 Mesajı Göster
Merhaba;

Yaklaşık 15 dönümlük bir arazide badem dikmeyi düşünüyorum.
Bunun için toprak analizi yaptırdım, sonuçları aşağıdaki gibi.

Toprak yapısı badem dikimi için uygun mudur?
Arazi ormanlık bir alanda olup yükseklik deniz seviyesinden yaklaşık 350 mt civarındadır.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Sayın uranus20,

Badem toprak istekleri bakımından pek fazla seçici olmayan bir ağaçtır. Badem en iyi sonucu killi kumlu topraklarda verir. Yani gönderdiğiniz toprak analizi sonuçları gayet uygun.

Ancak bunun dışında badem yetiştiriciliği için toprakta bakmamız gereken şunlardır:

- Taban suyu var mı?
- Geçirgen olmayan sert bir zemin tabakası var mı?

Taban suyu olup olmadığını 120 cm derinliğinde basamaklı bir çukur (profil) açarak anlayabilirsiniz. Eğer çukurun dibinde kuru havada bile su birikiyorsa bu arazide taban suyu olduğu şüphesi vardır.

Toprak içerisinde geçirgen olmayan bir zemin; kaya, kist tabakası gibi bir sert tabaka varsa gene bu profile bakılarak görülebilir.

Badem yetiştiriciliği için bu tür arazilerden kaçınmak gerekir. Ektiğiniz fidanların 3-5 sene içinde kuruma ihtimalı olabilir.

Çok sert rüzgar esen yerlerde bu ağaçlara zarar vermese de döllenmeyi engelleyebilir. Bu tür yerlerde bahçe kurarken hakim rüzgarların estiği tarafa ibreli ağaçlardan rüzgar perdesi oluşturmak gerekir.

Bahçe kurarken meyilli arazileri tercih etmelisiniz. Bunun nedeni soğuk hava daha ağır olduğu gibi tıpkı su gibi yüksek yerlerden alçak yerlere doğru akar. Don tehlikesi olan yerlerde kuzeye bakan yamaçlarda uyanma geç olacağından bu gecikme don zararını azaltacak düzeyde olabilir. Gene don tehlikesi olan yerlerde geç çiçeklenen Ferraduel (Texas), Ferragnes (Ferraduel, Texas) gibi geç çiçeklenen çeşitler tercih edilmelidir.

Not : Parantez içinde yazdıklarım bu ana çeşitlerin tozlayıcıları. Badem konusunda http://www.badembahcesi.com/kitap.asp adresinden Ceviz Badem Yetiştiriciliği kitabını almanızı tavsiye ederim. Gayet açık ve uygulamaya yönelik anlatımlı bir kitap.

Düzenleyen Erdem : 10-02-2011 saat 12:53 Neden: Bir cümle çıkardım :p
Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön