Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen
Örneğin yukarıdaki denemeyi yaptınız mı? Sonuçlarını soracaktım.
Bence pratik bir uygulama, deneyeceğim. Solucanları bir yerde yetiştirmektense tarlanın bir çok yerinde uygulamak ve _ boruların _yerlerini değiştirmek, onlara daha özgür yaşama ortamı sağladığı gibi, sınırsız gübreleme şansı verilmiş olur.
Saygılar
|
Arkadaşım pratik uygulama düşüncen tam olarak uygun olduğunu söylemek mümkün değil, sebeblerini aşağıdaki satırlarda açıklamak istiyorum.
Senin örneklerini gördüğün toprak içindeki delikli borularla solucan gübresi uygulamaları büyük topraklarda uygulamaya yönelik bir model olarak algılanmamalı, çünkü anlatılan bu uygulamalar içinde işlenmemiş organik atıklar kullanılmaktadır, üretim yapılacak topraklara doğrudan bu atıkların uygunlanması toprak içi canlıların yaşamları üzerinde aktif olursada toprak yapısının dengeleri alt üst eden oluşumlarla bozulacaktır.
Artık bilimsel litartürde ahır gübreleri dahi işlenmemiş ham organik madde olarak tarif edilerek, bitki köklerinin yararlanamıyacağı forumda oldukları için kompostlanarak minerilizyona tabi tutularak içeriklerindeki minerallerin çözünmeleri gerekliliğine inanılmaktadır.
Klasik kompostlaşma ile organik atıkların minerilizasyon sürecinin kısaltılarak daha yarayışlı hale sokmanın gereğini solucanların sindirim sistemleriyle fermantasyona tabi dışkılanması uygulamalarının bu şekilde organ maddenin daha hızlı ve yarayışlı olarak işlenmesinin uygunluğu ile solucan gübresi mucizesi ortaya çıkmıştır.
Senin pratik uygulamalar içinde topraklarında solucan populasyonlarını artırmak için organik atkıklarını bitki yetiştirmediğin bir köşede kompost işlemine tabi tutarak, olgunlaşanları topraklarına karıştırmak suretiyle solucanların beslenmeleri ile bunları dışkıları toprakların için değerli gübreye dönüşecektir.
Yarı olgunlaşmış kompostunuda ağaçların altlarına sererek malç olarak solucanların buralarda toplanmalarını sağlıyabilirsin.