View Single Post
Eski 08-02-2011, 09:09   #30
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007

Açık sistemmi kapalı sistemmi konusunda bende birşeyler söylemek istiyorum.
Topraksız tarım teknik bir tarımdır, yani hem teknik bilgiye hemde teknik donanıma ihtiyaç duyan bir tarım şeklidir. Açik sulama şekli fazlaca tekniği gerektirmeyen ancak bir kaç sulamadan sonra bitkinin hangi besin eriyiğiyle sulandığı konusunda çok fikir yürütemiyeceğimiz ortalama değerlerle beslediğimizi var sayacağımız bir sistemdir, ancak bir iki sulamadan sonra temiz su ile yıkama yapılıyorsa uygun olabilir fakat buda aşırı su kaybı ve herkesinde birleştiği gibi cevre kirliğine sebeptir. Topraksız tarım en büyük özellği öncelikle cevreyi korumak her bitkiye istediği beslenme rejimini büyüme evrelerine göre uygulıya bilmektir. Eğer açık sistem kullanılır ise bitkinin vermiş olduğumuz besinden tam olarak yararlanması veya verdiğimiz besinin tam olarak kullanıldığı nı söylemek biraz zordur. Hele hele bu buyük işletmeler tarafından uygulanırsa topraksız tarım yapmanın sadece bitkiyi büyütmek verimi ve geliri artırmaktan başka bir gayesi yoktur, ancak amatörce çalışmalarda teknik donanım ve bilgi ihtiyacı az olduğundan belki tavsiye edile bilir ama konu yinede topraksız tarım mantığının ve tekniğinin bir miktar dışına çıkar.
Ohalde ne yapılmalıdır. kullanılan su asla harcanmamalıdır. tabiiki bunu söylemek kolaydır ama gereğini yapabilmek bir yatırım meselesidir. Zira geridönüş suyunun analizi, eksilenleri yerine koymak, iyileştirilmesi mümkün olmıyan durumlarda suyun filtre edilerek tekrar temiz ve kullanılır bir hale getirilmesi ve tekrar tekrar kullanılmasını sağlıyacak bir tesiste bugünkü teknik imkanlarla çok kolay fakat yatırım istiyen bir durumdur. Topraksız tarım yapmaya karar veren bir kişinin sera fide ısıtma iklimlendirme vs gibi gider toplamının başına teknik donanım maliyetini mutlaka ilave etmeleri şarttır. aksi halde sera nekadar büyük olursa olsun çalışma yinede amatör düzetdedir. Tabiiki bunu derken illede bu teknik donanım şarttır demekte yanlış olur. bu teknik donanım bize rahatlık kolaykıl sağlar ama bunu istersek sık sık yaptığımız kimyasal analizlerle başarmak öyle çokta zor bir iş değildir. ancak fizibilitesi yapıldığında ilk kurulum maliyeti az fakat işletme maliyeti yüksektir. Otomatik sistemlerin ise ilk kurulumları yüksek fakat işletme giderleri çok daha azdır.
Konu açılmışken bir gelişmedende bahsetmek isterim. Henüz bu konular tartışmaya açılmamış veya gelişmemişken internet te bulduğum bir firmaya telefon ettim inanın ummadığım bir ilgiyle karşılandım. ve firma yetkilisi Sayın Kahraman bey beni davet ettiler . Hazırlamış olduğum besin eriyiğini hiçbir talepte bulunmadan tahlil ettiler. Gayem pratik bilgilerimle ulaştığım ve sadece hesaplıyarak hazırladığım besin eriyiklerinin gerçek değerlerini görmek, böyle bir analiz setine sahip olmanın maliyeti, ve çalıştırılması hakkında
fikir almaktı. Gösterdikleri alakadan dolayı Kahraman beye teşekkürlerimi sunarım. Sistemi edinme konusunda Çok büyük kolaylıklar sağlıyacaklarını söylediler ancah en kolay hali bile benim emeklilik bütçemin çok çok üstündedir. Yaklaşık sarf malzemeleriyle birlikte 2000 avro civarında bir yatırı gerekiyor. Ama bu işe gönül veren arkadaşlarla birlikte ortak bir alım belkide olabilir diye düşünüyorum. İşte amatörcede olsa teknik tarımın teknolojiye ve teknik yatırıma ihtiyacı ortada. Tabiiki çok daha pahalı çok daha otomatik düzenler kurmam mümkün. Gaye domates yetiştirip ekonomiye katkı sağlamaksa tamam , ama topraksız tarımı bil hakkın yapmak okadar kolay değil. Zaman ilerledikçe bu sektördeki olumlu gelişmeler dışarıya bağlılığımızı azaltır daha makul yatırımlarla en güzel üretimleri yapacağımız konusunda ümitliyim. Herkese başarılı çalışmalar dilerim.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön