View Single Post
Eski 07-02-2011, 16:40   #525
AizoaceaeFAN
Ağaç Dostu

AizoaceaeFAN's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi PlentyPlant Mesajı Göster
Fotoğraflarınızı gördükçe zaten çok net anlaşılıyor ama rakamlar da işin içine girince titizliğinize, araştırmacılığınıza ve sabrınıza tekrar tekrar hayran kalıyor insan. Siz bu sayfaları hiç "resimsiz" ve bir o kadar önemlisi, "yazısız" bırakmayın Sayın AizoaceaeFAN.

Tohumları bir kenara bırakıyorum ama bitki getirme konusundaki deneyiminize dayanarak bir sorum olacaktı: Son getirdiğiniz Mammillaria ve Haworthia türlerinizi gözönüne alınca, bitkileriniz bu kış koşullarında nasıl donmadan gelebildiğini merak ediyorum. Görüştüğüm satıcıların hemen tümü selülozik ambalaj kullanıyorlar. Üç ay kadar önce Portekiz'den aldığım türlerin yarısı (kat be kat gazetelere sarılı olmalarına rağmen) uçak bagajında dondular.
Çok teşekkür ederim sayın PlentyPlant, bu işe gönül vermiş birisiyim. O yüzden çok araştırıyorum ve çok denemeler yapıyorum. Eczacı olmasam kesinlikle bu işi yapardım diyorum. Türkiye'de bu bitkiler konusunda (lithops ve conophytum) kendimi belli bir yerde görüyorum ama daha ileri gitmenin yollarını deniyorum. Bakımı ve büyütmesi zor olan bitkileri yetiştirmeye çalışıyorum. Tohumlar ekiyorum farklı metodlar deneyerek. Tüm dünyadan bu işle uğraşanlardan yardım ve tavsiyeler alıyorum. Türkiye'de hiç olmayan belki de hiç kimsenin şimdiye kadar getirtmediği bitkileri bulup getirtiyorum. Bakalım hayırlısı daha ne kadar ilerleyebilirim. Bir balkonla idare ediyoruz bu kadar bitkiyle. Hele tohumlar 3-4 yıl sonra bir balkon daha isterler gibi görünüyor. 20 metrekare alanım olsa 10bin den fazla bitki sığdırırım. Bu kadar bitkiye bakmak gerçekten zor ama ben severek yapıyorum. Daha resimlerini sayfama koymadığım onlarca nadir tür sukulent var elimde. Ben bitkileri olabildiğince çiçek açtıkları zaman eklediğimden çiçek açmayan türleri henüz siteme eklemedim. Ama zamanla ekleyeceğim onları da.
Sorunuza gelince sayın PlentyPlant, mesela daha 2 gün önce Tayland'dan 2 farklı pseudolithos türü getirttim. Bitkiler hava kabarcıklı naylona sarılı ve strafor köpükle kaplı sert-kalın bir kolinin içinde 1 haftada geldi. Amerika'dan getirttiğim conophytumlar ise sert bir plastik kutunun içinde peçeteye sarılı bir halde hava kabarcıklı zarfla geldi. Daha önce aldığım sizinde bahsettiğiniz Mammillaria ve Haworthia ise kalın sert bir koli içinde kat kat peçeteye sarılı gelmişlerdi. Aslında satıcının insiyatifinde herşey. İyi bir iletişimle bu sorunu çözebilirsiniz. Donma olayı gerçekten bir risk ama bunu göze alıyorum. Çok şükür donma problemiyle ölen bitkim olmadı.

AizoaceaeFAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön