Seyyah Bey epeyce büyümüş, hayırlı olsun, merak etmeyin 3-4 gün sonra 90 derece açılı duran 2 yaprak iyice açılıp ardından 3. ve 4. yapraklar için yaprak yerlerinin oluştuğunu görebilirsiniz. 3 günde bir demlediğiniz ancak içemediğiniz çayı soğuyunca bitki çevresine dökebilirsiniz, bitki çevresine(üzerine değil) çayın posasınıda sarmaşıklara yapıldığı gibi toprak olarak dökebilirsiniz dediğim gibi biraz küfümtırak bir şeyler yapabiliyor ama yinede iyi malum çayda da tanik asit var asidik olduğu için bitkiye oda iyi geliyor. Yine miracid bulamıyorsanız,(ben hiç kullanmıyorum) bitki çevresine dediğim sebze coşturanı (prospektüse göre ) su ile karıştırıp diğer bitkilerle birlikte haftada bir dökebilirsiniz. Yine sulamayı kışın 3 günde birden fazla olmayacak şekilde yaparsanız iyi olur.
Bu arada resimlerde gördüğünüz benim saksıda çıkan iki miracle fruit btikisinden birini ayırıp başka saksıya diktim,yine kırtasiyeden aldığım bir şeffaf defter kabını zımba,bant ve makasla koni haline getirip,üstünü kapatıp ardından tepesine kağıt delme aleti ile 2 yuvarlak delik açıp, onunda saksınının kafasına geçirdim,limon suyu ve çay işini onada yaptım.Valla ne söyleyeyim şaşırtma yaptığım miracle, 3 günde diğer saksıdakini geçti.Şu an iki miracle evde,1 miracle işte (en az gelişeni o ama oda yaprak açtı), 3 saksı miracle'ım var;allahım inşallah hepsi yaşar.
Sercan bey bence ek bir tohum ekim harcına gerek olmadan bu bitki yetişir gibi.
Ama diyorum,kanaatimce tabii zaman gösterecek miracidsiz,komposuz bu bitki yetişir. Miracle'ı büyütmek aşağıdaki iki bitkiye göre daha kolay gibi. Açelya yetiştiren biri bu bitkiyi rahatlıkla yetiştirebilir hatta açelyadan biraz daha kolay yetişebiliyor gibi bu tür.Zira doğrudan güneş ışığı seviyor,açeya gibi doğrudan güneş ışığı olmayacak ama yinede güneşi aydınlığı görecek gibi bir nazı yok.tabii açelya gibi istediği bol nem haricinde.
Benim esas tökezlediğim başımın derdi üç bitki; ne yazık ki 1-biri passiflora incarnata (maypop-eskişehirde passiflora yetişebilir mi diye soran arkadaşa duyurulur, eskişehirde eğer ısı gece -20'nin altına düşmüyorsa teorik olarak tek bir passiflora türü desteksiz dışarıda yetişebilir oda incarnata (maypop) türüdür,yine istanbulda dışarıda yetişebilecek iki şanslı passiflora adayından biri de -12 dereceye kadar kökleri ölmeyen passiflora caerula ile bu tür ama tabii bir zahmet tohumdan çıkmayı becerebilirse!!!) 2-biri guava (pembe guava) yine tohumdan bir türlü çimlenemedi 1 ayda buda nasıl,ne cins bir bitki. 1 ay önce tohumlarını ektim ne ses var ne seda. Ne biçim,ne cins bitki bunlar yahu adamı delirtiyor,çıldırtıyor. En son olarak miracle'ı yaptıklarımı onlar üzerlerinde edenemeye karar verdim kafalarına birer poşet ama 1 haftadır hala ses yok. 3-sonuncusu da baş derdi pepino,zira pepino dışarıdayken mutlu mesut yetişiyor kışın istanbul'un kışından korumak için eve sokuyorsunuz,üstelik güneş gören bir pencere kenarına koyuyorsunuz.Olan ne başlıyor ölmeye ee,dışarı çıkarsanız zaten ölecek sera yapıp,saksının kafasına tepesinde ufak delik olan plastik pet şişe ile kapatıp, dışarı attım birde baktım yine ölü pepino. 2.pepino denememde başarısız.İstanbulda pepino yetiştirip meyve alana bravo doğrusu. bir arkadaşta bana bu konularda bir yardım etse vallahi çok memnun olurum.saygılarımla.
|