Merhaba sayın
adavci
Alıntı:
(Budamalara devam.Agacı daha rahat görebilmeniz için,bazı ağaçların 1-2 resimini ekledim.Vişne ağacının ana dalını yakından çektim.Öğrenmek istediğim şu,uzayıp giden yan dallarıda çok dipten budamam gerekir mi?)
Vişne ağacınıza ana dal kesimi haricinde budama yapılmasın dediğimi hatırlıyorum...
Ana dal kesiminide ağacınızın ilerki yaşlarında iç kısımlarda sıkışmayı önlemek ve ışıktan yeterince faydalanması için bu ana dalı kesin demiştim.
Vişnenizin bu uzayan dallarında meyva gözü oluşumu olacak ve meyva tutan dal aşağı doğru sarkacak...
Vişneye form verildikten sonra fazla budama yapılmaz, gerekli görüldüğü zamanlarda iç dal seyreltmesi yapılır.
Kayısı ağacınızda uç kısımlardaki çatal oluşumlar körleyin, tek dal üzerinde meyva tutmasını sağlayın, ilerki yaşlarda ağacınız deforme olmaz.
Erik ağacınızın uç dallarındaki 4-5 taç oluşumlarını 1 veya en fazla iki dal bırakarak öteki dal oluşumlarını körlemeniz gerekir.
Eğer bu işlemi yapmazsanız, ağacınız bir daha ki seneye meyva oluşumları yukarıda olur ve almadığınız dallar kalınlaşarak üst noktada daha büyük bir taç oluşumu yapacak, ağacınız form bozukluğuna dönecektir.
Bu işlemler sanki çok zor muş gibi algılanabilir, siz ağacınızın gelişimini tanıdıktan sonra bu yapacağınız işlemler çok basit olduğunu anlayacaksınız.
Yanlış budama yapılan yerlerde, ağacınızın tepkisini seyredin bir dahaki seneye bu işlemleri nasıl yapacağınızı ağacınız size söyleyecektir.
Ayva ağacınızın tepe kesimlerini yapın bu sene kalınlaşsın, meyva tutumlarında ana dallar yatmasın...