Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi parlak
Onun için ben nerde nokta nerede virgül koyulur inanın bilmiyorum.
|
Konuşurken anlaşmak daha kolaydır. Kelimelere eşlik eden vücut dili buna büyük oranda katkıda bulunur. Ses tonu ve konuşurken kelimeler arasında bırakın boşluk da...
Yazarken yaptığımız konuşmanın taklididir. Cümlenizi örnekleme için kullanalım:
"Onun için ben nerde nokta nerede virgül koyulur inanın bilmiyorum" Cümlesini yazarken böyle yazmıyoruz değil mi?
onuniçinbennerdenoktaneredevirgülkoyulurinanınbilm iyorum
Neden? Çünkü konuşurken, kelimeler arasında duraklıyoruz. Virgüllerde, biraz daha fazla; noktalarda, ondan biraz daha fazla duraklıyoruz. Konuşurken, kendi sesinizin boşluklarını hissetmek için yoğunlaşırsanız bunu farkedersiniz.
Bunu farkettiğiniz zaman virgül ve noktaların yeri kendiliğinden belirlenir.
Geçenlerde bir arkadaş foruma yazmıştı. Noktama işaretlerinin önemi konusunda iyi bir örnektir.
Oku da baban gibi eşek olma
Oku da
, baban gibi eşek olma
Oku da baban gibi
, eşek olma
Niyetiniz ve çocuk ve babası konusundaki düşüncenize göre, bu cümleyi söylerken, virgül olması gereken yerde, durakladığınızı farkedeceksiniz.
Yüksek sesle oyuyup, deneyin
Karşı tarafla yazılı iletişim kurarken, elimizdeki en iyi iletişim araçlarından biri, noktalama işaretlerini doğru yerde kullanmaktır. Sevgili Parlak, artık kullanmaya özen gösterdiğinizi farketmemek mümkün değil. Ama tüm bu tartışmalar, siz hiç kullanmıyorsunuz diye başladı. İşin kötü tarafı, sadece kullanmamakla kalmadınız, sizi uyaranlara cevap verme zahmetine bile girmediniz. Ancak üyeliğiniz askıya alınınca, durumun ciddiyetini anladınız. Bizim de yöneticiler olarak durumun ciddiyetini anlatacak çok fazla seçeneğimiz yok.
Gelinen noktada, şikayetçi olunacak bir taraf yok görünüyor.
Yanılıyor muyum?