Ben ekşi maya hazırlığına Pazartesi günü başladım. Defne Koryürek'in tarifinden yola çıkarak. (bu arada
o link için teşekkürler malina'cım
Bir Türk kahvesi fincanı dolusu kepekli un, yine aynı fincanla içme suyunu, cam bir kavanozda karıştırdım. Kış şartları ve mutfağın serin olması nedeniyle, fermentasyonu hızlandırmak için evde bulundurduğum
EM solüsyonundan 5-6 damla ekledim.
Her gece aynı kavanoza tam buğday unu ve suyu ilk seferdeki ölçeklerle eklemeye devam ettim. Bu gece 6. gecemiz olacak. Kavanozda hoş ve ekşimsi bir koku oluşmaya başladı. (kavanozun kapağı kapalı değil, ama üzerinde havlu var.) Köpüklenmenin aktif olacağını umduğum pazar günü, hamuru yoğuracağım. Bu kez ekmek makinesinde değil ama normal fırında pişireceğim.
Yoğurduğum hamurdan bir parça alıp, bundan sonraki ekmekler için onu üretip kullanacağım.