View Single Post
Eski 04-02-2011, 13:58   #18
mikail
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-05-2006
Sekoya Fidanı

Değerli arkadaşlar,

Sekoya fidalarını yetiştirdiğim yer Ankara-Çubuk ilçesinde. İklim olarak rakım farkından dolayı Ankara merkezden dıcaklık olarak ortalama 5 derece daha düşük. Burayı seçmemizin nedeni, fidanların sert iklime karşı adaptasyonlarını tamalayarak Ankara koşullarına adapte olmuş sağlıklı fidanlar verebilmek. Sekoya yanında Aşılı Mavi Ladin'e ait (hoopsii) -Picea pungens glauca var. Hoopsii- ve Mavi Atlas Sediri'de (Cedrus atlantica glauca) yetiştiriyorum. Forum da daha önce bir arkadaşımız belirtmiş aynen size iletiyorum

"Merhaba,
Ankara da yeni açılan 'Bauhous' dükkanının bahçe bölümünden saksı içinde bir Sequoia aldım, Yaklaşık 90-100 cm boyutunda idi, bahçeme diktim, maalesef çok kısa sürede kurudu. (90 lira ödemiştim)... Lemis"

Sorun şu ki sahil kesimlerinde fidan olarak birçok ağaçla birlikte Sekoya'da yetiştiriliyor. Ancak orada iklim faktörlerinin uygun olması nedeniyle çok hızlı gelişen ağaçlar o bölgeye adaptasyon sağlamışlardır. Dolayısı ile uygun fiyata ve boya sahip fidan almanız mümkünken bunları farkı ekolojiye taşıdığınızda (bildiğiniz gibi zaten çamgiller-ibrelilerin adaptasyonları türlere baglı olarak değişirken genel olarak zayıftır) yaşatamıyabilirsiniz.

O nedenle öncelikle tercihiniz yetiştiricilik yapacağınız bulunan fidanlıklarda yetiştirilmiş bitkileri almanız doğru olacaktır. Bizim de amacımız zaten Ankara adaptasyonu tam fidanlar yetiştirmek.

Sekoya'nın en iyi örneklerinden birisi Yalova'da bulunan Karacabey Arboretum'unda buunmakta. Genel olarak sahil bölgelerimizde yetiştirmiş bu bitkinin Ankara'da yetişebileceğini gözlemledik. Halihazırda 3-4 yaşında ve 4m'ye kadar ulaşmış bu Sekoya'ların fotograflarınıda aldım. İsteyen arkadaşlarla paylaşabilirim. O nedenle yaklaşık 1500 kadar sekoya fidanını Ankara'da yetiştiriyorum. Önümüzdeki bahar adaptasyonlarını tamamlamış olarak satışa sunacağım.

Değerli arkadaşlarım eleştirilerinde bir bakıma haklılar, çünkü fiyatları "Hoopsii" kadar olmasada pahalı gelebilir. Ancak takdir edersiniz ki bu bitkiler bir koleksiyon bitkisi ve nadir türler. Yetiştiricilikleri de o denli özenli ve masraflı. "Hoopsi"nin şansı moda olarak yayılmış olması ve bitkiseverlerce çok yaygın bilinmesi. Yinede bir bitki aşığı olan bendeniz, Sekoya fidanı almak isteyen arkadaşlara fiyatlar konusunda yardımcı olabileceğimi bildirmek isterim.

Saygı ve Selamlarımla

mikail Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön