View Single Post
Eski 13-02-2007, 08:01   #2
Ali H. ALI
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Iyi gunler Tourkana,
Bonsainin cikis yeri olan Cinde, cift govdeli agaclara genelde "ANNE OGUL" veya "BABA OGUL" diyorlar. Annenin ve Babanin ogullara karsi olan sevgisini simgelemek icin. Ben de bundan esinlenerek, geleneksel gelin kaynana surtusmesinin artik olmamasini gelinlerin ve kaynanalarin sevgi ile birlikte yasayabildiklerini simgelesin diye cift govdeli agaclara GELIN-KAYNANA ismini onerdim. O gunden bu yana zaman, zaman bu ismi benimseyip kullananlar oldu.
GELI-KAYNANA ismini kimse kullanmak zorunda deyildir. Yalniz bonsai felsefesine ters dustugunu yazmaniz ve bu ismi de ben onerdigim icin size yazma geregini duydum.
Once Cinde sonra Japonya ve diger uzak dogu ulkelerinde, ikinci dunya savasindan hemen sonra da, bati ulkelerinde ve kisa bir sure once de Turkiyede ogrenilmeye basliyan bonsai gerek tarzlara, gerekse ozel bonsailere, hep siirsel ama tarz veya agacla uyusan isimler verilmistir. Bonsaideki terimleri Turkceye uygularken, Cince veya Japoncadan ingilizceye cevrilmis deyimleri, ingilizceden bire bir cevirmek yerine, kendi uretecegimiz ama, terimlerle ortusen turkce kelimeler bulmak hepimizin ortak dusuncesiydi.
Bu durumda GELIN- KAYNANA adinin cift govdeli agaclarda kullanirsak bonsai felsefesine ters dusecegini dusunmuyorum.

Ben zor bir insan deyilim, GELIN-KAYNANA nin bonsai felsefesinin neresinde ters dustugunu anlatir ve beni ikna edersen, GELIN-KAYNANA adini cift govdeli agaclarda ben de kullanmam.

Yapacagin gelin-kaynana tarzinda sana kolayliklar dilerim.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön