View Single Post
Eski 02-02-2011, 10:46   #1457
Halil Önen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seleste Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba,

Ben Burdur'da yaşıyorum. 3 yıl önce bahçeli bir eve taşındığımızda 2 zeytin fidanı dikmiştim. Gemlik türü olan bu zeytinler geçen yıl yarım kilogram kadar zeytin verdi. Siyah zeytin olarak kurdum, hoşuma gitmedi.

Ben sofralık yeşil zeytin olarak Burdur'da hangi türü yetiştirmeliyim ?

Evim göle yakın, dikeceğim yer korunaklı, toprak kireçli, sulayacağım su 7-8 Fransız sertliği civarında olacak. Cevabınıza teşekkürler.
En güzeli Burdur bölgesi iklimine uyum sağlamış yerli bir çeşit düşünülmeli ve özellikle Burdur'un Buca kasabası yöresinde _ Akdeniz ikliminin ulaştığı_ yetişen bir çeşidi denemek.

Dikim alanının göle yakın ve korunaklı oluşu her çeşit zeytin için _ ki gemlik yetişmiş_ uygun habitat oluşturur.

Siz yeşil sofralık zeytin istiyorsunuz. Kırmalık olarak da güzel olan '' çekişteyi'' memeli çeşidini deneyebilirsiniz.

Tüm zeytin çeşitlerine _7 C ile _ 12 C arsında soğuk vurur, önce ince uc dalları ve daha kalın dallar çatlar ve kurur, ama bu şartlarda bile zeytin ağacı ölmez. Tekrar sürgünler verir. Bu tekrarlanır ve verim alınamaz. Birkaç yıllık ılıman giden hava şartları onu aldatır ve bizi de umutlandırır.

Bence bodur zeytin _ zaten bir tane olacak_ de deneyebilirsiniz. Toprak isteği pek olmayan, soğuğa bir iki derece daha dayanıklı, yağ kalitesi iyi, sofralık olarak da kullanılan erken verime yatan bir çeşit, çeşitlilik getirir.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön