Öncelikle kulucka makınasında cıvcıv yatıran arkadasımıza sunu söyleyım kuluckayı bu mevsımde yatırmasan ıyı edersın cünki etten püften seylere zıyan olur yumurtalar sıcaklıgı makına bıle aynı sevıyede tutması zor.Ayrıca cıvcıvler ne yazıkkı yumurtanın kabukları normal tavuk altındakı gıbı nemlenıp ıcelmedıgınden sertlesmıs buda yavruların kabukları kırma basarısını gösterememelerıne sebep olmus.Bence biraz daha beklemende fayda var ayrıca doğal yoldan kuluckaya yatırsan daha iyi bence.Gelelim yumurtadan kesilen tavuklara tavuklar eğer yenı gelmıslerse sık sık yumurtadan kesılmelerı normal bu mevsımde ama bır yıllık bır tavuk olsalar kesılmezler ortama daha ıyı adepte oldukları ıcın.Birde bu mevsımde ferikleri olanlar yasadı gün asırıda olsa onlar yumurtlar soğuk sıcak dinlemezler en zınde oldukları günler bu günler.Benim yetiskin bir tavugum gün asırı yumurtlarken 3 feriğimden biri harıc diyer ıkısı bazen gün asırmadan bazen gün asırı yumurtluyorlar.Bende elımden geldıgı kadar mümkünse pılav artıgından tutun makarna ekmek ıslagı gıbı seylerı ılıtıp verip cok üsümemelerını saglıyorum.Bolca yedırıyorum doyuruyorum.Kümese erken sokuyorum cünki bu havalar cok soğuk tavugun farkında varmadan göz nezlesı olma ıhtımalı var onun ıcın bır ıkı saat dolanıyorlar sonra cuk kümese sokup ıkı avuc yem yemlıklerıne koyup kapıyorum.Zaten o bır ıkı saatlik gezi saatını öğleye denk getiriyorumkı tavuklar genelde 10-ile öğleden sonra 2 arası yumurtlarlar.öğle dısarı cıkarırken bıraz yem atıyorum biraz ekmek ıslagı veya ne varsa yemek artıgı domates kabugu ne varsa onu ekmekle harmanlıyorum ıcıne ılık cay suyu ılave edıp cok cıvıtmadan verıyorum deli oluyorlar yemek ıcın.İster ınanın ıster ınanmayın bazen bıtırınce daha yokmu der gıbı gıklıyorlar bana bakıyorlar.Yanlız ferıklerın bırı erken cıkarmazsam kümese yumurtluyor buda benı cok sınır edıyor.Benım yumurtlama yerım bılerek kümesin dısında cunki ıcınde oldumu tavuklar yumurtayı sansa bır kırdılarmı bır tadına baktılarmı eyvah eyvah ondan sonra süreklı kırar ıcerler yumurtalarını.Yumurtaları kırılan arkadaslara tavsıyem kumsele yumurta yapma yerını aynı alanda yapmayın.Cünki bir tavuk kümes dısında yumurta yerınde yumurtasını yapar cıkar gıder ama kümese yaptımı meraklı komsular o yumurtayı kurcalar ve bırı kırdımı sansa aldınız basınıza bela.Onun ıcın mümkünse kümeste olmasın yumurtlama yerı illa kümsete olcaksa ozaman biraz yüksek yapın ayaklarının altında olmasın.Ve en önemlısı eğer kümsete yumurta yenmeye baslanmıs ise ozaman o yıyenı bulun yoksa asla saglam yumurta kalmaz ve buldugunuzda onu hemen yolcu yapın baska care yok.Bu arada ıkı aksamdı kümesımın kapısına köpekler gelıyor fark edıp balkona cıkıp kovalıyorum hıc böyle bısey olmazdı havalar soğdu soğalı bu ıkı gundur buna denk gelmeye basladım.Son olarak ağzında yarası olan tavugun sahıbı arkadasım onu dıyerlerınden ayır sularını ortak kullanmasınlar.Ayrıca o hastalıgı gecene kadar o tavuk yumurtlarsa bıle yeme ekmeğe bula pısır mümkünse ona yedir.O hastalık ıcınde sarı toz var ondan al sularına kat ve ıcsınler.Yanlız dıkkatlı ol o tozu verdıkten sonra yumurtlasalar bıle hastalık yok olana kadar normal su vermeye baslayana kadar yumurtalarını kullanma.
|