View Single Post
Eski 31-01-2011, 15:46   #7
cagatayc78
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-01-2011
Bende doğal bahçeden tohumları aldım ve 5 tohumu iki saksıya ektim tohumlardan 3ü yaşıyor.15 günde aynen 3 haftada 10 cm boy attı. bu bitkinin yetiştirilmesi açelya'yanın yetiştirilmesine benziyor.

tek farkı açelyadan daha fazla direk güneş istemesi(açelya direk güneşi değil,biraz yarı gölgeyi sever). birde vermukulit bulamadım diye üzülmeyin tohumları gömmeden önce ben bitki torfunun içine ben az organik humuloik asit döktüm,az oranda da limonu sıktum birde atık çayları yanlış duymadınız evinizdeki çayları kullanın posasını bir toprakla karıştırdım.sonra tohumları gömdüm.bu arada 5 gün sonra toprağın üstüne atık çay küpesi az oranda serpiştirdim.içtiğim çaylardan da arta kalan varsa (sıcak değil,içme suyundan yaptığınız soğutup ılık hale getirdiğiniz içemediğiniz çayı) 3 günde bir su niyetine bitkinin üzerine değil çevresine bir döktüm, bu arada bir seradaymış gibi bitkiyi yetiştirdim,arada bir tohumlar çıkınca bitkinin üzerine değil çevresine atık çay küspelerini döktüm. Valla sarmaşıklara yapılan muamelenin aynısını bu bitkilere yaptım şu anda bu muamelye bayılıyorlar gibi.sarmaşıklarla anlaşılan ortak zevkleri çay. Çayın asidi ve küspesi anlaşılan bu bitkiye tıpkı sarmaşıklar gibi iyi geliyor.

Bu arada vehbi bey bence hatan şurada bir kere orta boy delikli saksıya önce altına küçük veya ortaboy taşlar koyup (toprak kaybını engellemek ve bitkinin tabağındaki su ile bitkinin temasını bir nebze azaltmak doğal toprak izlenimi bitkiye vermek için), ardından üstüne torfu koyup,sonra limon sıkma,çay dökme gibi asidik birşeyler ile torfu karıştırıp ardından koyduğun torfun üstüne, bu bitkiyi eksen daha iyi olurdu.Saksı tabağıda madem kalorifere koymuşsun altına koyup 0,25-0,5 cm kadar saksı tabağınada su koyarsan tamam olurdu.Zira kalorifer sıcaklık yapar ama nem oranını düşürebilir bu ise bunu engeller.(çok fazla su koymayın, çürütür bitkiye nem yapması için ben bu yöntemi kullanıyorum, kalorifer alt tabağında su kuruduğunda ise yine 0.25 cm-0.5 cm oranını geçmeyecek şekilde koyabilirsiniz.) saksının üstüne şeffaf güneş ışığını engellemeyen kubbe biçiminde dik durabilen bir naylon geçir aman bitkinin yapraklarına dokunmasın naylonun en üstüne iğne ile 9-10 kadar ufak delik aç.Bitkinin nefes alması için. bu bitkinin gelişimini hızlandırıyor bu bence. saygılarımla.

Düzenleyen cagatayc78 : 31-01-2011 saat 16:16
cagatayc78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön