Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi öZNe
Fakat ne gariptir ki eğitmen edasıyla yorum yapan bir üye benzer özellikteki fidanını sığ bir saksıda telleyip şekil verdiğinde kimsenin eleştirel sesi çıkmadığı gibi alkışlandığını da görebiliyorum. Bu çelişkiye şahit olunca da ister istemez yargılara varıyorum.
Yukarıda bahsettiğim çelişki ortadan kalkmadığı sürece bonsai ülkemizde gelişemez , yayılamaz.
|
Sizi gayet iyi anlıyorum. Birkaç defa da sizin dile getirdiğiniz şeyi arkadaşlarla konuştuk. Yalnız arada kaçırdığınız bir şey var. Bonsai'yi bilen kimse 1 cm kalınlığında bir fidanı şekillendirip bu benim bonsaim demiyor. Bu şekilde bir uygulama yaptım ve bu şekilde şekillendiriyorum diyor. Kimse bu arkadaşlara bunu daha büyük saksıya dik o zaman daha çabuk gelişir demiyor çünkü bu bilince sahip olduğu düşünülüyor. Ama forumda ve bonsaide yeni bir arkadaş benzer bir fidanla çalışmak istediğinde imkanı varsa toprağa veya büyük saksıya dikmesi öneriliyor. "Bu fidandan 5 içinde bonsai olmaz" demek istenirken belki bazen "bu fidandan bonsai olmaz" deniyor olabilir.
Ayrıca elinde incecik bir fidanla gelen arkadaşa bunu toprağa dik daha kalın bir fidan al demek ona yapılan bir iyiliktir. Kendimden örnek verecek olursam, 1 yıl önce forumda paylaştığım çalışmalara pek olumlu yorum yapılmamıştı. Olumlu şeyler söylenecek çok fazla yanları da yoktu açıkçası.
Yapılan önerilere uyduğum fidanların büyük bir kısmı hatrı sayılır bir ilerleme göstermişken, uymadıklarımın büyük bir kısmı çoktan toprağa karışmış durumdalar.
Önerileri denemek veya denememek, ya da yapılan olumsuz bir yorumdan etkilenerek forumdan ayrılmak kişisel tercih meselesidir.
Takdir edersiniz ki bu kadar adamın birbirini kayırması söz konusu değil.