Sayın arkadaşlar Merhaba,
size çok enteresan haberlerim var. 2011 yılı bana yüzümü pek acı gülümseten tecrübelerle geldi.
Öncelikle hepinizin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyorum.
Olumlu ya da olumsuz kazandığım tüm tecrübeler için görüştüğüm, tanıştığım, fikir alış verişinde bulunduğum tüm ziraat mühendisi dostlara sonsuz teşekkürler.
*Aralık ayının ortalama son iki haftası toprak uyurmuş; yaprak budaması veya koltuk alma kesinlikle yapılmamalıymış, bilmiyordum çok acı biçimde öğrendim. 2 aylık 575 adet kudret narı bitkimi kendi ellerimle sökmeye başladım. Uyuyan toprak bitkiyi de uyur hale geçirdi. Yaprakları budanan bitki kendini besleyemediği gibi budamadan arta kalan yaprak sapları apse yaptı. Mevsim dolayısıyla kuruyamayan yaprak sapları kurşuni küfe davetiye çıkarttı.
Kuruyamayan yaprak saplarını dezenfekte etmek veya kurutmak için en yetkili ağızdan aldığım tavsiye ile kontak etkili bir mantar ve fungusit ilacı(çamaşır suyu **** hypo tabir edilen dezenfektanlar nasıl ilaç değillerse bu kimyasal da ilaç değil) kullandım.(Fakat artan dezenfektanı bu yaz inşallah bahçemdeki havuzun temizliğinde kullanmayı çok daha mantıklı buluyorum,harika bir temizlik kimyasalı; öldürmek istediğiniz ne varsa 2 günde nockout edecektir, yaşayan her türlü canlıyı öldürmeye muktedir.) Kontak etkili olduğu için bitkideki herhangi bir çizikli, çatlaklı bölgeye dokunduğu yeri kuruttu. Kuruyan bölge bitkinin iletim demetinin devamlılığını iptal etti ve bitkilerim ne yaparsam yapayım artık yavaş yavaş ölüyorlar. Demek ki neymiş kudret narı ne kadar steril bıçakla ya da makasla budanırsa budansın onun doğasına aykırıymış.
** Ben kudret narlarımı dikerken Mikoriza kullanmıştım. Mikoriza'nın bitkiye verilmiş olması ile birlikte toprakta mevcut olan çiftlik gübresinin kullanım miktarını bitkiye bırakmak demekti,dışardan gübrelemeye kesinlikle gerek olmadığı sağlık verilmişti. İlk Mildiyö hastalığını gözlemlediğimizde Üstten Bakır uygulaması yapmadan önce Mikoriza tedarikçimi arayıp özellikle sordum; Bakır elementi Mikorizaya zarar verir mi? ''Kesinlikle zarar vermez'' dedi.
Ve geçen hafta öğrendim ki; Bakır bitkinin bünyesine geçtiği anda Mikoriza'nın yapısını bozup, yok ediyormuş. Yani burdan çıkaracağım sonuç; Bitkide Mikoriza kullanıldı diye gübrelemeyi asla ihmal etmeyecekmişim, Mikoriza'yla ilk Bakır uygulamasında vedalaşacakmışım.
***Kudret narı fidelerimi ilk ektiğimde bazı ziraat mühendisleri bu kadar kudret narı ekimi yapmaya ne gerek var, nasıl değerlendireceksiniz, kime pazarlayabileceksiniz çünkü çok CİDDi bir sayı demişlerdi. Şimdi bu tabire gülüyorum. Niye biliyor musunuz? Çünkü YARI CİDDİ duruma geldiler.

**** Pek çokları ekim dikim zamanı için beni yadırgadılar. Zira ille de hıdırellez günü dikilmesi gerekiyor diyenler çok oldu. Biraz hayalimizi geniş tutarsak; diyelim ki bir kişi bir günde 500 fide dikebiliyor olsun. Ve diyelim ki kudret narı da en az domates kadar tüketilen bir sebze olsun. Binlerce insan tüm işi gücü bırakacak hıdırellez gününü kudret narı dikim günü mü ilan edicez. Üzgünüm, yok böyle birşey. Çok şükür şu anda 3cm ile 10cm arasında büyümekte olan yüzlerce kudret narı sebzesi 13derece C'da sabah doğacak güneşi beklemekteler.
***** Ve bu işe başlarkenki bilgisizliğim, tecrübesizliğim eşliğinde yaptığım tüm hatalarıma rağmen hâlâ hayatta kalmaya devam ediyor olmaları onların ne kadar çok dayanıklı olduğunu gösteriyor. Yani BANA RAĞMEN yaşıyorlar.
Hepinize selamlar,tüm toprakseverlere iyi ve bol kazançlı tarım diliyorum.