View Single Post
Eski 28-01-2011, 22:50   #17
hassoman
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Toplumumuzda evinde köpek besleyenlere karşı, kedi besleyenlerden çok daha fazla tepki gelişmeye başladı. Nedenlerinin başında dinin köpeğe bakışı gelir. Din anlayışına göre "Kedi necis değildir, sizin tarafınızda çokça dolaşır"…
Ancak av ve çoban köpeği dışındaki köpeklere pek iyi gözle bakılmaz. İnanışa göre köpek olan eve melekler girmez, sevapları azaltır… (Bakın amacım bir din tartışması açmak değil. Ben sadece bir inanışın insanlar üzerindeki etkisinden söz ediyorum...)

Malum son dönemde ülkemize hakim olan yeni muhafazakar dalganın yükselişe geçmesi sonucunda kamu çalışanları arasında dini hassasiyeti bize göre daha hassas ve baskın olan kesimde gözle görülür bir biçimde artış oldu.

Emekli olmama yakın zamanlarda çalışanların sayısı sınırlı olan kurumuma bir anda 100’den fazla alınan elemanların hemen hemen tamamı bu kesimdendi. Haliyle lojmanlara yerleştiler. O zamana kadar sorun olmayan ev köpekleri birden tartışma konusu olmaya başladı. Köpekleriyle ve komşularıyla sorunsuz yaşayanlar yıllardır işletilmeyen lojman yönetmeliğindeki köpek maddesi yüzünden zor durumda kaldılar.

Bu konuda kara mizah bir olay bile yaşadım.
Dediğim gibi yeni elemanların gelmesiyle kaldığım lojmandaki komşu profili değişmişti. Tabi hemen köpekler gündeme getirildi.
Tartışmalı geçen lojman toplantısında köpek sahiplerinin köpeklerini elden çıkarması kararı çıkınca ben söz aldım:
- C… beyin köpeği muaf tutulsun dedim.
Bunun üzerine, C… beyin köpeğine neden ayrıcalık istediğimi sordular
- Yanlış anlamayın, dedim. Ben C... beyin köpeğinden rahatsız değilim. Ama sabahın altıbuçuğunda C… Bey elinde kulplu sıcak kahve kupası ile köpeği peşinden bahçeye iniyor. Zavallı hayvanın hiç sesi çıkmıyor ondan şikayetci değilim. Ama C… Bey’in “ Koket gel buraya!..” “Koket yapma” “Koket çekil oradan!..” diye bağırmasından rahatsızım, bu yüzden kendisinden şikayetciyim. Köpeği Koket kalsın, biz C… Bey’i atalım. Önerim budur…

Sonuçta köpeğine kıyamayan taşındı, kıymak zorunda kalanlar da köpeklerini yakınlarına vermek zorunda kaldılar…

Lojman yönetmeliğindeki bu maddesi çağımıza yaraşır bir hükümle değiştirilmeden sorun bitmeyecek.

Ha, sadece lojmanda oturanların yaşadığı bir sorun değil bu.
Bu konuda sorunları olanların bir araya gelip vicdani bir baskı oluşturmaları gerekir diye düşünüyorum…

Bu konuda verilmiş emsal kararların olup olmadığını araştırmadım. Hukuk kökenli forum üyeleri bu konuda ne düşünüyor bilmiyorum, zaman bulur da araştırırsam burada paylaşırım…

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön