View Single Post
Eski 28-01-2011, 18:22   #1
Cumhur Tonba
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Buğday Rastık Hastalığı-Arpa Açık Rastık Hastalığı

BUĞDAY RASTIK HASTALIĞI
(Ustilago nuda tritici Schaffn.)

ARPA AÇIK RASTIK HASTALIĞI
Ustilago nuda hordei Schaffn

Çiçeklenme döneminde rastık hastalığına yakalanmış buğday ve arpa, siyah toz yığını halinde kolayca görülür. Hastalık değişik oranlarda ürün kaybına neden olur. Başaklarda genel olarak hiç dane teşekkül edemez.

Etmeni fungustur. Başlangıçta bir zar ile örtülü olan başaklardan, sonradan bu zarın parçalanması ile sporlar çevreye dağlır. Sağlam buğday ve arpa çiçeklerine gelir ve orada çimlenerek tohum içine girer ve yerleşir. Bulaşık daneler ilaçlanmadan ekildiğinde tohumların çimlenmesi ile birlikte gelişmeğe başlar. Bitki içerisinde büyüyerek başağa bulaşır.

ZİRAİ MÜCADELESİ:

Kültürel Önlemler: Hastalığın hiç görülmediği tarlalardan alınan tohumluk kullanılırsa zarar oranı asgari seviyede tutulur. Dayanıklı buğday ve arpa çeşitleri üretilmekle de hastalığın zararından korunulmuş olunur.

Kimyasal Mücadele: Tohum ilaçlaması uygulanır. Ülkemizde bugün adı geçen her iki rastık hastalığına karşı önerilen ilaçlardan biri ile buğdaylarda yapılacak ilaçlama aynı zamanda buğday sürme hastalığını da önlemektedir. Aynı ilaçla yapılan ilaçlama ile arpa kapalı ve arpa yarı açık rastık hastalıkları da önlenebilmektedir.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön