KİWANO
CUCUMİS METULİFERUS
Afrika Boynuzlu Kavunu
(African Horned Melon)
Genel Bilgiler ve Orjini: Güney ve Orta Afrika’da doğal olarak yetişen tek yıllık tırmanıcı bir bitkidir. Çevre düzenleme, güzel görünüşü ve meyvesi için İsrail, Kenya, Yeni Zelanda, Amerika da yetiştirilir. Manisa Ahmetli yöresinde 2005 yılında yapılan denemelerde 10 adet fideden 60kg civarında meyve elde edilmiştir.
Yaprakları tüylü olup ovaldir. Monoik çiçekleri vardır ve kendi kendini tozlayabilir. Boynuzlu kavun olarak bilinen kiwano oval 10 cm çapında ilginç görünüşlü bir meyveye sahiptir. Olgunlaştığında sarımsı portakal renkli kabuk ve kabuk üzerinde mahmuzlar (çıkıntı, boynuz) vardır. Sulu, etli meyve içinde tohumlar bulunur. Meyvesi çiğ **** meyve suyu şeklinde değerlendirilir. Bu bir yıllık bitki sert soğuklara duyarlıdır. Kiwano iyi drenaja sahip verimli zengin topraklarda yetişir. Düzenli olarak sulama gerektirir. Tohum yoluyla yetiştirilir. Avrupa ve Amerika marketlerinde özel bir yeri vardır.
Yetiştirilmesi: Kiwano tohumu 20-300C sıcaklık aralığında çimlendirilir. Toprak sıcaklığı 150C ye geldiğinde açık araziye dikimi yapılır. Bir dönüme 1000 adet dikilebilir ve bir dönümden 5 ton meyve alınabilir. Ekim ile hasat arası 3 ile 6 ay arasında değişebilir. İlk çiçeklenme evresinde haftada 2 defa sulanır. Daha sonraki evrelerde haftada bir sulanır.
Meyve Besin İçeriği: 1 adet meyvede; %6 A Vitamini, %40 C Vitamini, %2 Kalsiyum, %6 Demir bulunur. Bir adet kiwano tüketildiğinde 25 kcal enerji verir. Bünyesinde karbonhidrat ihtiva etmez. 1 gr Protein bulunur. Güneş girmeyen 20 0C oda sıcaklığında havadar bir ortamda 3-4 ay süreyle meyvede herhangi bir bozulma olmadan muhafaza edilebilir.
|