Merhaba arkadaşlar Kiwano yetiştirme başlığına göz attım. üretim materyali tedarik paylaşım süper. kürşadın tohum paylaşımı süper. çok dosthane. Bende sizinle Kiwano ile ilgili Dünya Gazetesi'nde yayınlanan makaleye gönderdiğim dökümanı paylaşayım. umarım işinize yarayacak bir şeyler vardır.
S:1 Türkiye iklim bakımından KİWANO yetiştirmeye ne kadar elverişli? Bu meyve en uygun hangi bölgelerimizde yetiştirilebilir? Bugün Türkiye’de KİWANO yetiştiriciliğinin durumu nedir?
C.1 Kiwano tek yıllık sarılıcı bir bitki olduğundan Türkiye’nin hemen hemen her yöresinde yetişir. Gelişim dönemi uzun olan Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha verimli yetiştirilebilir. Ticari anlamda yetiştiriciliği sanırım yapılmıyor. Hobi amaçlı denemeler mevcut.
S:2 Türkiye’de ekonomik anlamda KİWANO yetiştiriciliği yapılabilir mi? Bu meyvenin yaygınlaştırılmasına yönelik devlet, özel girişim gibi yürütülen çalışmalar var mı?
C:2 Ülkemizde ekonomik anlamda kiwano yetiştiriciliği yapılabilir. Devlet veya özel sektör tarafından yürütülen herhangi çalışma yok.
S:3 Sizin bu meyve ile tanışmanız nasıl oldu? KİWANO yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla yürüttüğünüz çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
C:3 Bu meyve ile tanışmamız 2005 yılında Patronum Ali Kemal Çeltikçioğlu vesilesi ile oldu. 2005 ve 2006 yıllarında yaklaşık 100kg kadar her yıl yetiştirdik. Sonbahar aylarında olgunlaşan meyveleri manavlara dağıttık fakat bizim damak tadımıza farklı geldi pek fazla beğenilmedi. **** reklamı yapılmadı.
S:4 KİWANO yetiştiriciliği nasıl yapılır? (Fidan, tohum vs.) Ekim için en uygun zaman nedir? Maksimum verim için dikim öncesi ve sonrasında neler yapılmalı?
C:4 Kiwano tohum yoluyla yetiştirilir. Aynı salatalık fideleri gibi sera ortamında erken dikimler için viyoller **** tüpler içersinde yetiştirilir uygun zaman geldiğinde dış ortama (tarlaya) dikilir. Düzenli yaz sulamaları ister. Uygun zaman yöreye göre değişmekle beraber nisan haziran aylarıdır. Havalı geçirgen süzek kumlu topraklar ister. Verimli bir yetiştiricilik için havalanması iyi, iyi işlenmiş kumlu balçıklı yapıda toprak ister. Dikimden sonra sarılıcı bir bitki olduğundan desteğe ihtiyaç duyar(Asma salatalık gibi).
S:5 Bitkiden, dikim yapıldıktan sonra ne kadar zamanda verim alınır? Tam verime kaçıncı yılda ulaşır ve kaç yıl boyunca verim devam eder? 1 dekar alandan (ya da 1 ağaçtan) kaç kg ürün alınır?
C:5 dikimden 1-2 ay sonra meyveler tamamen olgunlaşır. Akdeniz ve ege bölgeleri gibi sıcak yörelerde özellikle sonbahar aylarında çiçeklenme görülüyor ve meyve daha kısa sürede olgunlaşıyor. Karadeniz ve Marmara bölgeleri verimli bir yetiştiricilik için daha uygun olabilir. (Erken ilkbaharda dikim yapılması gerekir.) tek yıllık bitki olduğundan aynı yıl ürün alınır ve kış aylarında tarladan sökülerek ertesi yıl tekrar dikim yapılır. Kiwano çok yıllık odunsu bir bitki(Ağaç **** çalı)değildir.
S6: 1 dönüm arazide KİWANO yetiştirmek için ilk yatırım maliyeti ortalama nedir? (tohum maliyeti, işcilik vs tahmini de olsa belirtir misiniz)
C 6: Maliyeti üzerine herhangi çalışmam yok. Salatalık, Biber, domates gibi sebzeleri tesis maliyetleri aynen geçerlidir. Destek sistemi olursa maliyet artar. yerde sürünücü olarak ta yetiştirilebilir.
S7: KİWANO fidanlarının satış fiyatı nedir? Siz fidan satışı yapıyor musunuz? Yatırımcılar, kaliteli fidana nasıl ulaşabilir?
C7: Geçtiğimiz yıllarda 2 YTL/adet fide satışı yaptık ancak bu 9*19cm torbalar içersinde idi. viyoller içersinde yetiştirilirse 0,5-1YTLgibi rakamlara yetiştirilerbilir. Meyveyi de 1-2 YTL /adet fiyatla satabiliriz.
S8: Yetiştirici elde ettiği ürünü nasıl değerlendirebilir? Ürünün ortalama kg satış fiyatı nedir? KİWANO meyvesinin Türkiye’de pazarı var mı?
C8: Elde edilen ürün tanıtımı iyi yapılır ve lezzet olarak beğenilirse pazar ve manavlar ile önemli restaurantlarda pazarlanabilir. Özellikle içkili lokantalarda iyi bir mezedir. Turşusu yapılabilir.
S10- KİWANO hangi alanlarda kullanılır?
C10: Bu bilgiye
www.bragfor.com sitemizden ulaşabilirsiniz.